U moskovskom metrou uskoro plaćanje tehnikom prepoznavanja lica

Moskovski metro 15. oktobra započinje primenu metode plaćanja putem prepoznavanja lica.
U moskovskom metrou uskoro plaćanje tehnikom prepoznavanja lica
Foto: Pixabay
 
"Putnici ne moraju da imaju kod sebe ni svoj telefon, ni metro karticu, niti bilo kakvu kartu. Treba samo da stave svoje informacije, sliku i bankarske podatke u aplikaciju", rekla je zamenica pres službe gradskog saobraćaja Ana Lapuškina.
 
U moskovskom metrou, među najfrekventnijim u Evropi, plaćanje putem prepoznavanja lica dozvoliće da se smanji vreme čekanja jer je "tri puta brže" od tradicionalnih metoda, rekla je Lapuškina na konferenciji za novinare, na kojoj novinarima nije dozvoljeno postavljanje pitanja, prenosi Frans pres.
 
Ta usluga, koju su testirali dobrovoljci i zaposleni u metrou, biće dostupna svima od 15. oktobra i to na 241 stanici te ogromne metro mreže otvorene 1930-ih godina za vreme Staljina.
 
Pres služba je navela da će sistem funkcionisati i sa maskama koje su i dalje obavezne u javnom prevozu, i da je dovoljno da bude vidljiva polovina lica.
 
Prolaz će biti otvoren samo pravim osobama, a ne pred fotografijama.
 
I dalje će biti na raspolaganju drugi metodi plaćanja karte.
 
Tehnologija prepoznavanja lica brzo se razvija u Rusiji. Od početka pandemije ta tehnologija upotrebljena ja u Moskvi, sa njenih na desetine hiljada nadzornih kamera, radi kontrole poštovanje mera zatvaranja i karantima.
 
U martu prva grupa za distribuciju u zemlji X5 objavila je da se pokreće ta vrsta plaćanja u prodavnicama.
 
Više ruskih nevladinih organizhacija kritikovalo je masovnu upotrebu prepoznavanja lica, ukazujući na curenje podataka i na to da nema pristanka ljudi koji se snimaju.
 
"Nekontrolisana upotreba tih tehnologija ima ozbiljne implikacije za ljudska prava i osnovna prava i već se koristi za ciljeve političkog gonjenja", saopštila je prošlog petka organizacija Hjuman rajts voč.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.