"Avioni nisu pretnja već upozorenje. To je naša poruka mira"

To što su se helikopteri i avioni VS pojavili nad graničnim prelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja.

Izvor: Tanjug

Subota, 25.09.2021.

20:45

Ilustracija: Shutterstock/ By khorkins

To je izjavio predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da oni predstavljaju upozorenje i preventivnu poruku premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

"To je naša poruka mira. Ako druga strana odustane od mirnog rešavanja problama mi ćemo primeniti sve odbrambene kapacitete koje imamo", rekao je Drecun gostujući na Tanjug televiziji.

Prema njegovim rečima, poruka Srbije je jasna i ona je poruka mira.

Srbija, pojasnio je, zahteva da Priština prestane sa nasilnim akcijama, da vrati specijalne snage van severa KiM, a od međunarodnih institucija prisutnih na KiM zahteva da realizuje svoj mandat i spreči Prištinu da jednostrano pokušava da nasilno promeni situaciju na terenu.

"U protivnom, ako međunarodne institucije ne budu u mogućnosti, ne žele ili ne mogu da realizuju svoj mandat, koji se tiče zaštite svih koji žive na KiM, a srpski narod je tamo najugroženiji, onda ćemo mi realiziovati taj deo mandata", rekao je Drecun.

Naveo je da neke postojeće informacije ukazuju da je deo međunarodne zajednice znao da se sprema akcija na graničnim prelazima i da to nije sprečio.

Istakao je da sada i međunarodna zajednica na KiM, NATO i Priština analiziraju kakvi su mogući koraci Beograda na eventualne dalje poteze Prištine.

"Jako me zabrinajva što je Priština prebacila specijalne operativne jedinice bivša ROSU u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice i što je tamo prebacila i specijalnu interventnu jedinicu. Oni su u bazu Belvedere prebaciili i mehanizaciju za razbijanje barikada", rekao je Drecun.

Naveo je da se Kurti sada konsultuje sa svojim saradnicima da li da ide na razbijanje barikada i da će ako se na to odluči, to sigurno dovesti do sukoba sa srpskim narodom, što nije dobro.

"Veoma je važno kako će se Priština ponašati narednih dana", istakao je on i kao mogući sledeći problematican dan naveo 1. oktobar.

Tada, objasnio je, ističe šestomesečni rok koji je odgovarajući odbor u parlamentu u Prištini dao tzv. kosovskoj vladi da četiri opštine na severu uvede u sistem plaćanja električne energije Prištini.

"Oni mogu to da iskoriste kao povod da, recimo, uzmu glavne energetske objekte na severu, a to je trafostanica Valač, akumulacija Gazivode i HE ispod brane", rekao je Drecun.

Ocenio je da je ovo za Srbiju i za dijalog sa Prištinom kritični trenutak i da Srbija ne sme da popusti Kurtiju i da mu dozvoli da nasilno nametne koncept tzv. reciprociteta, koji je ocenio kao glupost, kao i da jednostrano menja situaciju na terenu.

"Ako popustimo sada imaćemo slične situacije i kasnije, zato naš stav mora da bude čvrst i da ne odustajemo od zahteva da Priština vrati specijalne snage u svoje baze i da se ne može razgovarati sa uperenim dugim cevima i snajperima u srpski narod", naglasio je on.

Istakao je da ipak veruje da će preovladati razum i da će međunarodna zajednica, koja do sada nije iskoristila svoje kapacitete da zaustavi Kurtija, te kapacitete iskoristiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: