Fakulteti ostali bez softvera za proveru plagijata

Od početka septembra ponovo postoji problem sa softverskom proverom doktorskih disertacija preko sistema Itentikejt (Ithenticate).
Kako piše Danas, razlog je to što su potrošeni krediti za proveru koje je u prethodnom periodu nabavilo Ministarstvo prosvete.
 
Prema saznanjima Danasa, o tome su fakultete Beogradskog univerziteta obavestili iz Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", napominjući da nisu dobili informacije, niti smernice kako da se premosti period do naredne najavljene javne nabavke koju treba da sprovede Ministarstvo.
 
U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da su sredstva za nabavku softvera izdvojena i da će sprovesti javnu nabavku, ali nisu precizirali kada.
 
Inače, ovaj softver za otkrivanje plagijata Ministarstvo nabavlja za sve univerzitete u Srbiji, pošto je obaveza proveranja doktorskih disertacija propisana Zakonom o visokom obrazovanju.
 
Ranije su se fakulteti sami snalazili za plaćanje licence koja je izuzetno skupa, o čemu je za Danas govorila i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.
 
Ona je pojasnila da se troškovi softvera za praćenje originalnosti teksta procenjuju prema osnovnoj  jedinici koja pokriva određeni broj karaktera, što znači da je za prosečnu doktorsku disertaciju potrebno maksimalno tri boda.
 
Opširnije na portalu Danas.
  • mile

    26.09.2021 10:17
    Al ce sada biti doktorata podobnih.Mozda i toma doktorira ko sto je diplomirao.
  • Zana Dolicanin

    26.09.2021 09:51
    State University of Novi Pazar
    Mentor je odgovoran ako neko pokusa da plagira doktorat!
    Treba konsultovati SANU kao mi u Novom Pazaru, akademici ne grese.
  • Plagijati

    26.09.2021 07:50
    @nije problem
    Kao glavni urednik jednog naucnog casopisa, mogu da kazem da jeste problem utvrditi plagijat bez odgovarajuceg softvera. Uostalom da nije problem ne bi svi najveci svetski izdavaci naucnih casopisa koristili ove programe. Vecina koristi "iThenticate" jer je zaista najbolji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.