Pjongjang izrazio spremnost za poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom 1Beta/Jorge Silva/Pool Photo via AP

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una izjavila je danas da će njena zemlja preduzeti korake sa ciljem poboljšanja odnosa sa Južnom Korejom ako Seul promeni ponašanje.

Kim Jo Džong, zadužena za odnose dve Koreje, navela je da će Severna Koreja možda razmotriti i održavanje novog sastanka lidera dve zemlje, ako Seul odustane od „neprijateljskih politika i dvostrukih standarda“.

Ona je i juče dala sličnu izjavu, rekavši da je Pjongjang spreman da nastavi pregovore sa Južnom Korejom ako određeni uslovi budu ispunjeni.

Kim Jo Džong je ranije kritikovala Seul zbog toga što je nedavne raketne probe Pjongjanga opisao kao provokacije, dok istovremeno pokušava da unapredi sopstvenu vojnu sposobnost.

Analitičari navode da Severna Koreja koristi spremnost južnokorejskog predsednika Muna Džae-ina na angažman sa Pjongjangom, kako bi vršila pritisak na Seul da ubedi SAD da ublaže međunarodne sankcije uvedene zbog severnokorejskog programa razvoja nuklearnog oružja ili da obustave zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe.

Izjave Kim Jo Džong su odgovor na govor Muna na ovonedeljnom zasedanju Generalne skupštine UN, gde je pozvao na usvajanje deklaracije lidera dve Koreje, SAD i Kine o okončanju Korejskog rata. Taj sukob, vođen od 1950. do 1953. godine, okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari