Читај ми!

Patrijarh poručio u Beranama: SPC ima samo jednu strategiju i politiku – biti jedno sa čitavim svetom

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije stigli su u Manastir Đurđevi stupovi u Crnoj Gori, kako bi prisustvovali sutrašnjem ustoličenju vladike budimljansko-nikšićkog Metodija. SPC ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićem, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedinstvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama.

"Kao što ne postoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da ju je postavio", naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistovećivati ni sa jednom državnom granicom.

"Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne interesuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojstvo crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

"Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i pripada jednoj Svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi", kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje molitvene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi, koja ima svoju kanonsku jurisdikciju na ovim prostorim.

"Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom", poručio je patrijarh Porfirije.

Onaj kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla, koji je govorio: "Ko pobedi sebe, taj je pobedio svet, ko pobedi egoizam, samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet."

"U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznajući najpre sebe... Onaj ko ne zna sebe, naprosto ne može upoznati nikoga niti voleti sebe", poručio je patrijarh.

Mitropolit Joanikije: Patrijarh nam je doneo blagoslov, mir i pomirenje

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je u Manastiru Đurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

"Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkopije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savešću, a onda kao pečat svega – jedni s drugima", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, dodao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

"Neka vaš dolazak bude blagosloven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija", poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu, Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpski pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

"Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u Manastiru Đurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog", rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

Opširno je govorio o istorijatu Manastira Đurđevi stupovi i poručio da je "ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere".

Rekao je i da je nakon perioda "komunističkog bezbožja", patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove episkopije pre 20 godina. "I evo, kao što vidite, ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima", naveo je mitropolit.

Sve spremno za ustoličenje vladike Metodija

U Beranama je sve spremno za sutrašnje ustoličenje vladike budimljansko-nikšičkog Metodija.

Vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk spustio se padobranom u Manastir Đurđevi stupovi. 

Svečani čin ustoličenja vladike Metodija predvodiće patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ustoličenje će biti obavljeno u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvanice.

Postavljena su i tri velika video-bima, na kojima će posetioci sa platoa preko puta manastira moći da prate ovaj događaj.

Za današnji i sutrašnji program vlada veliko interesovanje, a već desetak dana su rezervisani svi hotelski kapaciteti u Beranama i okolini, dok mnogi koji dođu sa strane smeštaj nalaze kod Beranaca. Sutrašnja ceremonija ustoličenja biće direktno prenošena.

Ulice kuda će se prolaziti uređene su, a na putu pored autobuske stanice postavljen je veliki bilbord sa likom patrijarha Porfirija i episkopa Metodija.

U centru Berana, u Crkvi preobraženja Gospodnjeg, jutros je liturgiju služio vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, uz sasluženje sveštenstva i prisustvo velikog broja vernika.

Eparhija budimljansko-nikšićka pozvala je verni narod da prisustvuje ustoličenju novoizabranog episkopa Metodija.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво