Magazin Srbija

Masovni protesti u Boru zbog skrivanja podataka o zagađenju

bor-zagadjenje

Meštani mesnih zajednica Slatina, Brezonik, Metovnica, Krivelj, Oštrelj i Zlot, Novo selište, Staro selište, kao i ekološke organizacije,najavljuju protest ispred zgrade opštine u Boru, u ponedeljak 27. septembra u 14.45h. Podsećamo, Borani su u više navrata protestovali na više lokacija u Boru zbog toga žto su im životi i zdravlje godinama ugroženi. Kako vlasti i nadležni ne raeguju, mesne zajednice na ovaj protest izlaze zajedno prvi put.

Batut je uradio publikaciju pod nazivom “Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji” u kojoj su navedeni alarmantni zaključi pilot studije o uticaju industrijskog zagađenja u Boru na zdravlje stanovnika a umesto da preduzmu hitne mere za zaštitu zdravlja stanovnika, po svemu sudeći rezultate ove studije pokušali su da zadrže dalje od očiju javnosti.

Pored kataklizmične situacije sa vazduhom za koji ne znaju koliko je zagađen jer mernih stanica nema, na crnu listu za odstrel su došle i reke. Borani se dugo bore za stopiranje izgradnje MHE na Zlotskoj reci ali su svi vodni tokovi ovog kraja ugroženi zahvaljujući nesavesnom poslovanju kineskog Ziđina i grada Bora.

– Ljudi su ljuti i sa pravom su ljuti. Ne radi se samo o zagađenju koje vidimo svakog dana, koje ne jenjava, naša deca udišu ovaj dim. Merne stanice ne rade u Boru. Ne govorimo samo o zagađenju, o devastaciji zemljišta, devastaciji vode. Govorimo o svim drugim problemima koji su snašli grad Bor. Ne znam koliko smo bili jasni kada smo pričali o prostornom planu Republike Srbije. Čuli smo izjave ministara i gradskih vlasti koji kažu da je ovde bajka, da je raj, da je sve uredu, mada mi nadam se imamo oči i dovoljno smo zreli i pametni da znamo da nije baš tako – rekao je za naš portal jedan od članova udruženja “Borani se pitaju” .

Inače, “Batut” je dugo skrivao podatke o ovoj studiji, a informacije o “crnim tačkama” opasnim po ljude i okolinu dospele su u javnost zahvaljujući “Asocijaciji za razvoj opštine Bor”.  Članovi tog udruženja građana su najpre nezvanično saznali da postoji studija o zdravlju stanovnika u Boru koju je radio “Batut”, da krenuli u nelogično dugu potragu za njom.

Put do dobijanja dokumenta bio je dug i jasno je pokazao da neko rezultate ove studije želi da skloni od očiju javnosti. Ono što su u dokumentu na kraju pročitali, razjasnilo je i zašto.

U publikaciji “Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji” navedeno je da su kandidati za ekološke “crne tačke” u Srbiji uglavnom su povezani sa eksploatacijom rude olova i cinka, a u industrijski zagađene lokalitete svrstana su mesta u blizini: rudnika bakra u Boru, rudnika bakra u Majdanpeku, površinskih kopova i termoelektrana Kolubara, termoelektrana i rudnik lignita Kostolac, rudnika olova i cinka Ljubovija, napuštenog rudnika antimona Zajača, industrije cementa – Beočin, Kosjerić, Popovac, petrohemijskog kompleksa – Novi Sad, Pančevo.

Borba za Zlotsku reku: Bor na ivici kataklizme  ostaje bez vode, čistog vazduha i zemlje 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

454 Shares
454 Shares
Share via
Copy link