MIKI MAUS, JAMAJKA, KENIJA, SEMAFOR: Koja koalicija će imati većinu u nemačkom Bundestagu i izabrati novog kancelara
Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

nemci biraju

MIKI MAUS, JAMAJKA, KENIJA, SEMAFOR: Koja koalicija će imati većinu u nemačkom Bundestagu i izabrati novog kancelara

Planeta -

Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 26. septembra. Rezultat glasanja - posle gotovo sigurnih koalicionih pregovora dve ili tri stranke - odlučiće ko će naslediti Angelu Merkel koja posle 16 godina napušta mesto kancelara.

Koalicija konzervativne CDU i Zelenih dugo vremena je delovala kao najverovatniji ishod, ali ankete pokazuju da nijedna partija nije dobro reagovala na razorne poplave koje su pogodile nemačku u julu, zbog čega su manje partije sada "isplivale".

Samo one stranke koje osvoje manje od pet posto glasova ili manje od tri direktno izabrana predstavnika ne ulaze u parlament.

Nemačka, Nemački izbori, izbori u Nemačkoj, grafika
foto: Kurir

Koaliciona vlada je norma u Nemačkoj i, iako su sve mogućnosti otvorene, većina stranaka nije zainteresovana za saradnju sa ultradesničarskom Alternativnom za Nemačku, a do sada Levica nikada nije bila deo vlade.

Od GroKo, "velike koalicije" Hričćansko-demokratske unije Armina Lašeta (CDU) i Socijaldemokrata Olafa Šolca (SPD) do "Jamajke" - koje sve kombinacije koalicija su moguće?

Komentatori su izdvojili nekoliko koalicija koje bi mogle da dobiju većinu u parlamentu.

01:31

EKSLUZIVNO, KURIR TELEVIZIJA U BERLINU: Nemačka bira naslednika Angele Merkel

GroKo

GroKo, velika koalicija CDU/SCU i SPD mogla bi, na osnovu anketa, da osvoji 51,7 posto mesta u Bundestagu. Problem je što je i jednima i drugima dosta ove "veze" i žele razlaz.

Kenija

Koalicija "Kenija" (nazvana po bojama stranaka koje čine boje zastave ove afričke zemlje) i sastavljena od CDU/CSU, SPD i Zelenih mogla bi da osvoji čak 68,9 posto u parlamentu.

Najbolja šansa da se ovaj scenario dogodi bila bi ako bi SPD bili prvi, a demohrišćani pristali na ulogu druge violine što je, kažu analitičari, jedno veliko "možda".

Jamajka

"Jamajka" koju čine CDU/CSU, Liberali (FDP) i Zeleni bi mogla da prikupi 53,2 posto mesta.

Ako CDU osvoje večinu, ova koalicija deluje kao najverovatnije. Posle osam godina GraKoa i CDU i SPD su željni da raskinu svoju vezu. Uz kancelarsko, očekuje se da će demohrišćanima pripasti i ministarstvo ekonomije, Zeleni će se baviti prirodnom sredinom i spoljnom politikom a liberali finansijama.

Crno-zeleni

Crno-zelena koalicija CDU/SCU i Zelenih deluje najmanje verovatno sa procenjenih 41,1 posto mesta u parlamentu.

R2G

Crveno-crveno-zelena koalicija (51,9%) je najinteresantnija pošto nju uz SPD i Zelene čini i Levica koja ranije nije učestvovala u vladi.

Takozvana R2G koalicija je "najlevičarskiha" opcija ali i malo verovatna.

Semafor

"Semafor" koalicija SPD, Liberala i Zelenih bi mogla da dobije većinu od 57,1 posto mesta u Bundestagu.

Za mnoge, ova koalicija deluje kao najizglednija ako socijaldemokrate osvoje više glasova od CDU. Ankete pokazuju da se većina Nemaca protivi uključivanju Levice u vladu pa će ova kombinacija uživati najširu moguću podršku.

Miki Maus

Apsolutnu većinu bi mogla da osvoji "Miki Maus" koalicija, odnosno crno-crveno-žuta koalicija CDU/SCU, SPD i Liberala sa 63,7 posto udela u Bundestagu. Ime je aluzija na boju odeće koju nosi popularni Diznijev junak ali i na boje nemačke zastave.

Koalicija sa velikom većinom u Bundestagu, Miki Maus će biti najbliža alternativa postojećoj velikoj koaliciji, a to je ujedno i glavni razlog zašto je ova opcija malo verovatna.

Rezultat izbora, odnosno ko je osvojio koliko mesta u parlamentu znaće se iste noći. Onda kreću razgovori i dogovori oko koalicione vlade i tek kad adogovor bude postignut (a to može da potraje nedeljama), novi parlament glasa da potvrdi kancelara.

Najviše šansi da bude kancelar ima aktuelni ministar finansija Olaf Šolc.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track