Najnovije vesti
Vesti Svet
Kina pozdravila povratak direktorke Huaveja, bez komentara na puštanje Kanađana na slobodu

Kina pozdravila povratak direktorke Huaveja, bez komentara na puštanje Kanađana na slobodu

Kineski državni mediji pozdravili su danas povratak u domovinu glavne finansijske direktorke Huaveja Meng Vandžu, posle više od 1.000 dana provedenih u kućnom pritvoru u Kanadi, zbog, kako su naveli, neosnovanih optužbi za bankarske prevare, prenosi Rojters.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Meng Vandžu Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press / Tanjug/AP
Meng Vandžu

Kako se navodi, nema medijskih izveštaja o biznismenu Majklu Spejvoru i bivšem diplomati Majklu Kovrigu, dvojici Kanađana puštenim danas iz kineskog pritvora, u očiglednom reciprocitetnom potezu od strane Pekinga.

Kineska državna televizija CCTV prenela je izjavu izvršne direktora Huaveja, dok je njen avion leteo iznad Severnog pola izbegavajući američki vazdušni prostor.

Ona je tom prilikom najavila da se za suzama u očima približava zagrljaju, kako je naglasila, svoje velike domovine.

"Bez svoje jake domovine ne bih imala slobodu koju danas imam", poručila je Meng.

Kineska direktorka je uhapšena na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine, prema američkom nalogu u kojem je optužena za prevaru, jer je navodno obmanula banku HSBC o prirodi odnosa Huaveja sa kompanijom po imenu Skajkom, čime je stavila HSBC u rizik da prekrši američke sankcije protiv Irana.

Kako se navodi u jučerašnjem saopštenju američkog Ministarstva pravde, tužilaštvo je sklopilo sporazum sa Meng, po kome neće pokretati postupak protiv nje do 2022. godine, a ako bude ispoštovala određene uslove koje propiše sud, odustaće od gonjenja.

Prema sporazumu, njoj je nakon što je skoro tri godine provela u kućnom pritvoru, konačno dozvoljeno da napusti Kanadu i odleti juče u Kinu.

Kanađani Majkl Spejvor i Majkl Kovrig optuženi su za špijunažu 2018. godine i uhapšeni u Kini , nedugo nakon što je kanadska policija uhapsila Meng a danas su oslobođeni, nekoliko sati nakon što je i ona puštena iz pritvora, potvrdio je kanadski premijer Džastin Trudo.

Kina je ranije negirala umešanost u "talačku diplomatiju", insistirajući da hapšenje i pritvor dvojice Kanađana ni na koji način nisu povezani sa postupkom protiv Meng.

Spejvor je optužen za dostavu fotografija vojne opreme Kovrigu i u avgustu je osuđen na 11 godina zatvora, a bivši kanadski diplomata je u trenutku puštanja još čekao kaznu.

Kineski mediji danas prenose izjavu portparolke kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hue Čuning koja je optužbe protiv finansijske direktorke Huaveja Meng Vandžu nazvala "izmišljenim“, sa ciljem suzbijanja visokotehnološke industrije u Kini i ceo postupak je okarakterisala kao čin političkog progona usmerenog protiv kineskih građana.