Gradnja u Topolskoj 19 do daljeg zaustavljena, udruženja će pratiti razvoj situacije 1Foto: J. Stojićević

Predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca Miloš Jovanović je istakao da se na objektu u Topolskoj 19 radilo do juče i da se nada da su radovi konačno prestali.

Kako stoji u Obaveštenju istaknutom na zgradi u Topolskoj 19, Građevinska inspekcija je naredila da se započeti radovi na objektu zaustave i zgrada vrati u prvobitno stanje.

Iako je objekat proglašen i maju ove godine za dobro od posebnog značaja u maju ove godine, i na kome nisu dozvoljene ozbiljnije promene, vlasnici kao investitori ovog objekta krenuli u adaptaciju vile koju su kasnije preinačili u rekonstrukciju i izašli iz svih propisa, dakle prekršili i projekat koji je odobrila opšyina Vračar i uslove koje je dao Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Jovanović je dodao da „iako je i spekcija zatvorila gradilište u prošlu sredu da su radnici narednih 5 dana dolazili i radili nastavljujući da krše sve propise i sve norme.“

Gradnja u Topolskoj 19 do daljeg zaustavljena, udruženja će pratiti razvoj situacije 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Istakao je i da su bili spremni da Građevinska inspekcija nije reagovala za radikalnije mere, da blokiraju Ulicu Maksima Gorkog a onda i da preuzmu pravdu u svoje ruke.

Pozvao je ovim povodom i sve građane koji se suočavaju sa sličnim problemima da reaguju.

Marko Naumović, arhitekta i član Krunskog venca, je sa stručnog stanovišta objasnio o pokušaju kakvog prekršaja se radi.

Gradnja u Topolskoj 19 do daljeg zaustavljena, udruženja će pratiti razvoj situacije 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Skupu se obratio i Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara i poručio da imaju obećanje gradskih vlasti da ukoliko ovo što je nelegalno sagrađeno ne bude srušeno do ponedeljka da će grad to srušiti. „Ukoliko se to ne desi, bojim se, da našim gradskim rukovodiocima koji su bili na Hilandaru ni bog neće pomoći na sledećim izborima. Ali, nadajmo se da će ispuniti obećanje. “

Na gradilištu trenutno nema radnika. Prilaz lokaciji nadgleda policija u civilu.

Podsećamo da je zgrada u Topolskoj 19 zaštićena od strane Vlade Republike Srbije kao objekat od posebne vrednosti na kome nije dozvoljeno izvoditi nikakve izmene a na kome je započeto doziđivanje novog sprata.

Gradnja u Topolskoj 19 do daljeg zaustavljena, udruženja će pratiti razvoj situacije 4
Foto: J. Stojićević

Gradnja u Topolskoj 19 do daljeg zaustavljena, udruženja će pratiti razvoj situacije 5Kako su ranije saopštili iz Udruženja Topolska, Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, na objektu u Topolskoj 19 pravi se novi sprat.

Tri vračarska udruženja koja se bore protiv divljeg investitorskog urbanizma u toj centralnoj beogradskoj opštini najavila su za danas u 14 časova protest ispred stambenog objekta u Topolskoj 19.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari