NVO podnele prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca

Više NVO podnelo je krivičnu prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca zbog nelegalnog pribavljanja i dostavljanja podataka o finansijskim transakcijama tih NVO redakciji Srpskog telegrafa.
NVO podnele prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca
Foto: Pixabay
Nevladine organizacije su podnele krivičnu prijavu i protiv urednika tog dnevnog lista Milana Ladjevića jer je objavio podatke "koje je jedino mogao dobiti nelegalno koristeći izvode iz banke i obaveštenja o deviznom prilivu".
 
"U spornom tekstu objavljen je netačan naziv jednog od donatora - 'US Department of State GFS' umesto USAID. 'US Department of State GFSC" je skraćenica koja se nalazi samo na dva dokumenta, od kojih oba predstavljaju poslovnu tajnu: Obaveštenju o deviznom prilivu i Izvodu sa računa u banci", naveli su iz NVO.
 
Dodali su da istraga treba da utvrdi ko je iz Uprave za pranje novca ili povezanih institucija prekršio zakon i dostavio podatke Srpskom telegrafu.
 
"Ukoliko istražni organi ne reaguju na ovakvu flagrantnu zloupotrebu podataka i ne pokrenu postupak, to će značiti da ničiji podaci nisu bezbedni i da je otvoren lov režima i na najosetljivije podatke svakog gradjanina Srbije", stoji u saopštenju.
 
Organizacije civilnog društva su navele da su podaci o njihovim finansijskim transakcijama javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre i da se mogu dobiti na legalan način.
 
"Svi podaci prolaze kontrolu organa Republike Srbije. Nijedan mediji nije smeo da pribegne nelegalnim sredstvima da bi došao do njih. Ponavljamo - ništa nije tajno u vezi sa našim finansijama, svaki projekat radimo u javnom interesu gradjana Srbije i legalno koristimo medjunarodne fondove, iste one koje u mnogo većem obimu koristi i Vlada Srbije", navele su NVO.
 
Saopštenje su potpisale Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Inicijativa mladih za ljudska prava i Gradjanske inicijative.
 
Uprava za sprečavanje pranja novca uputila je jula prošle godine dopis bankama od kojih je zahtevala uvid u novčane transakcije 57 organizacija, medija i pojedinaca koji se uglavnom bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti.
  • Vule

    25.09.2021 15:21
    A zasto ne bismo mogli da znamo koga plaća strana vlada?
    I zasto bi ovi to krili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.