Lončar poziva vlasnike lokala da sami kontrolišu ko je vakcinisan, a ko ne

Vesti 24. sep 202120:44 > 20:51 88 komentara
lončar i milanče
N1

Porodilja stara 23 godine, koja je preminula u Nišu od posledica kovida-19, nije bila vakcinisana, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na pitanje N1 o kovid propusnicama odgovara da još ne zna datum kada će biti uvedene, a vlasnike lokala u kojima nije neophodno da građani borave, poziva da, iako nema propisa, ne uslužuju nevakcinisane goste.

Prilikom obilaska niškog Doma zdravlja koji je ministar pohvalio za izuzetno dobro sprovedenu vakcinaciju protiv kovida-19, pozvao je građane da sami sprovode meru koju Vlada, podsetimo, ne usvaja, a to je da sami kontrolišu ko je vakcinisan, a ko nije, i da vakcinisane, recimo, puštaju u lokale koje građani drže.

Na pitanje da li je to diskriminacija, i na osnovu čega bi građani mogli sami to da sprovode, i kako da to sprovode, a da ne prekrše aktuelne propise, ministar je rekao da će sam stati iza tih građana.

POVEZANE VESTI:

Lončar: Ja ću da odgovaram za svakog tog vlasnika ko ga bude tužio. Evo ja prihvatam na sebe, jer razmišljam ne samo za danas, nego razmišljam za narednih par godina, jer taj vlasnik koji to bude uradio spasiće desetine života.

N1: Zar je toliko teško da vi donesete propis, ne Vi lično nego država? Ili propusnice ili štagod.

Lončar: Ljudi, nema nikakvih problema, hajde da se složimo svi, ali nemojte kad ga sutra donesemo da kažete: „Znate, promenili smo mišljenje, što ste ga doneli“

N1: Uvek će neko da se buni, to je normalno. Pa, vi ste država.

Lončar: Nema nikakvih problema. Ljudi, ne radi se ovde o tome, ja vam kažem – ljudi, hajde da pokažemo da možemo to da uradimo.

Ministar Lončar kaže da je sve spremno za uvođenje kovid propusnica, ali nije znao da kaže kada će se to i desiti.

„O toj odluci se razgovara, razmišlja i traži se najbolje rešenje. Krizni štab nije raspušten, ono što ne vidite, odnosno ne dolaze kamere da snime zvanično sastanak Kriznog štaba, ne znači da Krizni štab ne radi, i ne znači da se Krizni štab ne sastaje“, navodi Lončar.

Ni tačan broj obolele dece od kovida-19 u Srbiji ni danas nismo uspeli da saznamo od ministra zdravlja. On kaže da se taj broj iz časa u čas menja, te da precizan podatak nema.

Lončar: Mi smo došli u situaciju da neki, ne znam, tzv. novinar ili bilo šta, psuje majku predsedniku, izobliči se šta sve uradi, i ja nisam video nijednu reakciju. Ljudi, je l’ normalno kod nas u Srbiji da se čoveku psuje majka, da se vređa?

N1: Kakve to veze ima s brojem dece koja su obolela i niste nam rekli broj.

Lončar: Ima to izuzetne veze iz tog razloga što kad bi to bilo, i da se to osudilo, onda bi se poštovala struka.

Kada su u pitanju pojedine zdravstvene usluge na jugu Srbije, koje od pre nekoliko dana ne saopštavaju tačan broj preminulih od kovida-19 u njihovim kovid bolnicama, ministar kaže da ne zna zašto je to tako, te da pretpostavlja da je u pitanju bilo neko neslaganje u brojevima, pa da se zato pribeglo centralizaciji izveštavanja po pitanju preminulih od kovida-19.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare