UHAPŠEN LIDER KATALONSKIH SEPARATISTA: Puđdemona privela italijanska policija na Sardiniji
Foto: EPA/Stéphanie Lecocq

sledi odluka o izručenju

UHAPŠEN LIDER KATALONSKIH SEPARATISTA: Puđdemona privela italijanska policija na Sardiniji

Planeta -

Čelnika katalonskih separatista Karlesa Puđdemona u četvrtak je uhapsila italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Španija je za pobunu i pomoć u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. koji su španski sudovi ocenili nezakonitim, optužila Puđdemona, bivšeg katalonskog čelnika.

U martu je Evropski parlament oduzeo Puđdemonu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Pudždemon živi u samonametnutom egzilu u Belgiji, prenosi Rojters.

Njegova kancelarija kaže kako je Puđdemon u četvrtak posle podne otputovao iz Brisela u Algero, gradić na severoizapadu Sardinije kako bi učestvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk i sastao se sa regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmanom.

"Kada je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sudijama apelacijskog suda u Sasariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti", navodi se u saopštenju kancelarije.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je na Tviteru da je Puđdemon u pritvoru, dodavši da je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je prema "pravnom imperativu - kako je naveo Evropski sud pravde - obustavljen".

Puđdemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u pokušaju nezavisnosti.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španiji u poslednjih nekoliko decenija, a nakon toga je katalonski parlament, u oktobru 2017. godine, jednostrano proglasio nezavisnost, što je podstaklo središnju vladu da nametne direktnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele sa hapšenjima separatističkih čelnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track