Španija, Katalonija i EU: Katalonski separatista Karles Puđdemon uhapšen u Italiji, pa pušten na slobodu

Španija optužuje bivšeg predsednika regiona Katalonije za pobunu i želi njegovo izručenje. Protesti Katalonaca ispred italijanskog konzulata u Barseloni.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 24.09.2021.

07:53

Španija, Katalonija i EU: Katalonski separatista Karles Puđdemon uhapšen u Italiji, pa pušten na slobodu
Bivši predsednik Katalonije živi u egzilu u Belgiji/Reuters

Lider katalonskih separatista Karles Puđdemon uhapšen je na Sardiniji po španskoj poternici, a zatim ga pušten na slobodu posle saslušanja na sudu.

Puđdemon ne sme da napusti ostrvo dok italijanske vlasti ne odluče o španskom zahtevu za izručenje.

Španija ga je optužila za pobunu, tereteći ga da je pomogao u organizovanju nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Puđdemon, bivši lider španskog regiona Katalonije, pobegao je iz Španije posle glasanja.

Sada živi u Belgiji, gde je poslanik Evropskog parlamenta.

Posle hapšenja, u Barseloni, glavnom gradu Katalonije, organizovan je protest ispred italijanskog konzulata sa zahtevom da Puđdemon bude oslobođen.

Na protestu je bilo nekoliko stotina ljudi.
Jedna od poruka sa protesta: Sloboda za našeg predsednika"/EPA
Referendum 2017. godine izazvao je političku krizu u Španiji, pri čemu je katalonski regionalni parlament proglasio nezavisnost od zemlje, a Madrid je nametnuo direktnu vlast nad regionom.

Puđdemon je u početku imao imunitet od krivičnog gonjenja nakon što je izabran za člana Evropskog parlamenta 2019. godine, ali mu je to oduzeto u martu.

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Puđdemon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Odlukom tog suda Puđdemon i dvojica bivših ministara u katalonskoj vladi Toni Komin i Klara Ponsati mogu biti izručeni Španiji i suočiti se sa optužbama za izazivanje pobune.

Puđdemon je četiri godine bio u bekstvu.

Njegova kancelarija je saopštila da je uhapšen na aerodromu Algero u četvrtak popodne kada ga je zaustavila italijanska granična policija.

Puđdemon je putovao na katalonski festival folklora, rekao je njegov advokat.

Novi predsednik Katalonije Pere Aragones - takođe separatista - osudio je ono što je nazvao "progonom" Puđdemona.

"Najoštrije osuđujem progon i sudsku represiju (nad Puđdemonom). To mora da prestane", napisao je on na Tviteru.

Španska vlada je u saopštenju navela da je hapšenje Puđdemona u skladu sa zakonima i procedurom koja se odnosi na svakog građanina EU i koji ima obavezu da odgovara pred sudovima.

Katalonija je jedna od najbogatijih regiona Španije i uživa visok stepen autonomije.

Ali mnogi Katalonci smatraju da Madridu plaćaju više nego što im se vraća, a postoje i istorijske pritužbe, posebno tretman Katalonije pod diktaturom generala Franka.

Franko je pobedio u Španskom građanskom ratu tokom 1930-tih godina.

Rat je započeo pobunom koju je vodio upravo Franko, protiv tada izabrane levičarske vlade.

Uveo je diktaturu i proglasio se šefom države. Vlast je čvrsto držao u rukama sve do smrti 1975, kada Španija ponovo postaje demokratija. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: