Sastav kabineta poveren radikalima 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina, pored toga da je Državni savet odobrio odluku opštine Topola da deo svog zemljišta daruje kralju Petru Karađorđeviću za podizanje dvorca, objavio i tekst o nezadovoljnoj opoziciji.

Glasinu o tome da će sastav novog kabineta ponovo biti poveren radikalima, kako je izvestio Mali žurnal, sa nezadovoljstvom su dočekale sve opozicione grupacije. Oni su to shvatili kao pretnju, jer su se protiv Nikole Pašića najviše i borili.

Opozicija je mislila da Pašićev kabinet nije u mogućnosti da obezbedi slobodne, odnosno kako se to danas kaže – fer i poštene izbore.

Tadašnji opozicioni političari su pretpostavljali da će „u izbornoj borbi policija imati pune ruke posla“. Zbog toga su i zapretili da će ponovo izvršiti opstrukciju parlamenta, koja je bila prekinuta raspuštanjem skupštine, nastaviti i to „sa još većom žestinom u skupštini novoj“, izvestio je novinar Malog žurnala.

Sastav kabineta poveren radikalima 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Još jedna dnevna vest u vezi sa eventualnim izborima se našla u ovom broju pre 110 godina. Iz pouzdanih informacija, list je obavestio građane da „neće biti velikih razmeštaja policijskih činovnika“. Najavljeno je samo da će određena kapetanska mesta biti popunjena, a da će do premeštanja doći samo u najnužnijim slučajevima.

Objavljeno je i da je kralj Petar dao hiljadu dinara francuskom književnom društvu „kao znak interesovanja za to društvo“. Samo dan pre toga, kralj je dobio na poklon deo zemljišta u opštini Topola za podizanje dvorca, nakon što je Državni savet odobrio odluku te opštine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari