Upravnica Poliklinike u Zagrebu tražila da mediji ne pišu o njoj, pa dala otkaz uživo na tv

Gordana Buljan Flander podnela je ostavku na mestu upravnice Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreb.
Upravnica Poliklinike u Zagrebu tražila da mediji ne pišu o njoj, pa dala otkaz uživo na tv
Foto: 021.rs
Ona se na taj čin odlučila nakon niza negativnih reakcija na njen zahtev da se sudski zabrani pisanje portala H-Altera o Poliklinici.
 
Kako Dnevnik.hr podseća, Opštinski sud u Zagrebu odredio je u utorak privremenu meru zabrane objavljivanja tekstova o upravnici Poliklinike portalu H-Alter što je u javnosti izazvalo brojne reakcije, među kojima i da je ovo velika cenzura za medije.
 
Buljan Flander se u prenosu uživo na Dnevniku Nove TV direktno obratila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. 
 
"Gospodine gradonačelniče, nakon što tri meseca nisam uspela da dođem do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti da vodi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primer prakse u Evropi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje saradnike", poručila je Buljan Flander.
 
Dodala je kako je shvatila da saradnja neće biti moguća jer nema podršku gradonačelnika, ali i da ne odustaje od sudskih procesa protiv portala H-Altera.
 
"Ja sam tražila privremenu meru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva meseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki da utičemo na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija", rekla je Buljan Flander.
 
Ponovila je da nije protiv slobode medija, ali i istakla da nijedna slobodna nije apsolutna.
 
"Možemo razgovarati o tome gde prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanje rada jedne ovakve ustanove. Tekstovi su stvarno pisani zlonamerno, na način da blate rad naših radnika koji su vredno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da neko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama decu, nosi tu decu zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije tačno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza deca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina", rekla je Buljan Flander i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja dece.
 
Napad na slobodu medija
 
Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske su sudsku odluku okarakterisali kao cenzuru i poručili da je u pitanju "presedan (koji) može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj".
 
Advokat Vanja Jurić, stručnjak za medijsko pravo, smatra da je u pitanju "jedan od najtežih napada na medijske slobode uopšte".
 
"Takva odluka nezabeležena je u praksi hrvatskih sudova, suprotna je svim standardima Evropskog suda za ljudska prava i, uopšteno, temeljnim načelima demokratskog društva. Ona otvara vrata svim državnim i javnim telima, političarima i svim drugim osobama da na isti način pokušaju da zaustave novinarsko izveštavanje, s obzirom na to da je sada jasno da je sasvim moguće da će takve pokušaje odobriti sud", izjavila je Jurić za Index.
 
S obzirom da je odluka o zabrani izveštavanja H-Alteru doneta na zahtev javne institucije u vlasništvu Grada Zagreba, reagovao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević. On je na konferenciji za medije najavio hitnu smenu Upravnog odbora Poliklinike za zaštitu dece.
 
"Gradonačelnik ne smenjuje upravnike. Mi možemo da smenimo Upravni odbor, a od novog očekujemo da razmotri sve okolnosti, pa i situaciju s upravnicom, i da donese odluku", rekao je Tomašević.
  • YYY

    24.09.2021 07:41
    Zdravstveni radnici,na ovm prstorima, i medicinske ustanove su postale monete za zadovoljavanje primitivnih i neobrazovanih poriva intelektualno inferiornih spodoba sa pravom glas, koje vladajuće opcije podržavaju jer ih je mnogo više nego nego normalnih ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet