Dostupni linkovi

Pendarovski: Prihvatanje afganistanskih izbjeglica je ‘moralna obaveza'


Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski na Generalnoj skupštini UN-a
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski na Generalnoj skupštini UN-a

Sjeverna Makedonija je imala “moralnu obavezu” da primi afganistanske izbjeglice koje su pobjegle od talibana nakon što su oni prošlog mjeseca preuzeli vlast, rekao je predsjednik ove zemlje Stevo Pendarovski na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Sjeverna Makedonija pristala je privremeno da primi 750 Afganistanaca koji su radili sa međunarodnim snagama pod vodstvom Sjedinjenih Država, kao i novinare, studente i zaposlenike nevladinih organizacija.

“Vodeći se osjećajem moralne obaveze, kao i solidarnosti, moja zemlja Sjeverna Makedonija, odmah je najavila svoju spremnost da ugosti znatan broj afganistanskih izbjeglica, posebno najugroženijih kategorija i ljudi koji su godinama radili za agencije Ujedinjenih nacija”, rekao je Pendarovski u obraćanju 23. septembra.

Prva grupa Afganistanaca, žena i djece stigla je u Sjevernu Makedoniju prošli mjesec i Pendarovski kaže da su izbjeglicama ponuđeni uslovi za “dostojanstven život”.

On je također rekao da je rođenje afganistanskog djeteta odmah po dolasku prve grupe izbjeglica u Sjevernu Makedoniju imalo simbolično značenje za one koji su sklonište potražili u njegovoj zemlji.

“Beba je rođena u lokalnoj bolnici odmah nakon što je prvi avion sa afganistanskim izbjeglicama sletio na aerodrom u Skoplju, simbolična je iskra nade i dokaz da život zaista prevladava”, rekao je Pendarovski.

Druga grupa Afganistanaca stigla u Skoplje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

XS
SM
MD
LG