Đukanović u Njujorku: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana 1Foto: predsjednik.me

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Njujorku da je Zapadni Balkan ponovo poprište sukobljenih geopolitičkih interesa i upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije regiona i na sužavanje hirizonta njegove evropske perspektive.

Kako prenosi RTCG, Đukanović je na Generanoj skupštini UN poručio da je Zapadni Balkan opet porprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posledica usporavanje integracije zapadnobalkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje poverenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrijednosti.

Đukanović je istakao da to ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona, nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multivjerska zajednica, niti da obezbiedi funkcionalnost država.

„Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona, da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalističkih projekata koji su 1990-ih doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150.000 ljudskih žrtava“, poručio je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora nije posustala u odlučnost da se suprotstavi takvim retrogradnim i opasnim idejama.

„Zato i danas sa ovog mesta Crna Gora upozorava na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana, i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive“, upozorio je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari