Capital.ba

Dodik demantuje Viškovića i tvrdi da nema smanjenja plata

23.09.2021. / 16:21

BANJALUKA –  Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u lokalnim zajednicama neće biti nikakvog smanjenja plata, što je suprotno od onoga što je Vlada Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Viškovićem, predložila Narodnoj skupštini RS.

Foto: Nezavisne novine

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio Vlada Republike Srpske, u Programu fiskalne konsolidacije koji je uputila u Narodnu skupštinu RS, između niza mjera koje predlaže „provukla“ je i jednu mjeru koja znači drastično smanjenje primanja za zaposlene u lokalnim, odnosno gradskim i opštinskim upravama.

Dodik je povodom toga za agenciju Srna rekao da lokalne zajednice odlučuju o povećanju i smanjenju plata.

„A tamo gdje smo mi (SNSD) na vlasti, neće biti nikakvog smanjenja plata, već može biti samo povećanja“, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, prenijela je Srna.

Podsjećamo, nakon što je CAPITAL objavio da Vlada Republike Srpske planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjujući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenima u gradskim i opštinskim upravama, te svođenje regresa, toplog obroka i prevoza na minimum, reagovale su i sindikalne organizacije.

Naime, u republičkim organima uprave cijena rada je 100 KM, dok je najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave 110 KM, pa ide do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine.

Ukoliko bi lokalni nivo bio uslađen sa republičkim, po pitanju cijene rada, što je Vlada predložila, svakom radniku na lokalnom nivou plata bi se smanjila.

Na primjer, u Gradskoj upravi Banjaluka plata bi se umanjila 40 odsto, od čistačice do načelnika odjeljenja. I ne samo u Banjaluci, već u svim većim gradskim upravama, u Bijeljini, Prijedoru, Doboju i drugim bi došlo do drastičnog smanjenja plata zaposlenima u lokalnoj upravi.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodik demantuje Viškovića i tvrdi da nema smanjenja plata

    1. Pera Žedra

      Jedan u klin, drugi u ploču. K'o raštimovani orkestar. Kakvo rukovodstvo takva i država. Premijer svjestan da para nema, a Dodik bi da nastavi sa bacanjem prašine narodu u oči.
      Zna dodik da bez budžetke izborne mašinerije gubi izbore.
      Gibio je i sa njima, ali je uz pomoć CIKA uspio da namakne dovoljan broj glasova

      • Re Pera

        Sada se posipaju pepelom. Vidovićka kaže da se šalila. Višković istrčao k'o ždrijebe pred rudu. Elem, svi se svih plaše i niko nema hrabrosti da kaže i prikaže pravo stanje sa budžetom, zaduženošću, nemogućnošću da se servisira strani dug. A stanje je više nego katastrofa. Da li će da razvuku to malo što imaju do izbora 2022 god. Teško, ako im MMF ili neka druga mađunarodna finansijska organizacija, ne udijeli milostinju. I tako produži agoniju države i naroda.