Region

0

Posle Kluba Bošnjaka i Klub Hrvata u Veću naroda RS pokrenuo veto na Zakon o zaštiti ćirilice

Autor: KP

Izvor: Beta

Posle Kluba Bošnjaka i Klub Hrvata u Veću naroda RS pokrenuo veto na Zakon o zaštiti ćirilice

Izvor: Novi magazin/ KP

Klub delegata u Veću naroda Republike Srpske danas je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.


Ovu odluku podržalo je pet članova kluba, dok je jedan delegat bio protiv, a jedan se suzdržao od glasanja.

Hrvatski klub u Veću naroda RS naveo je da ovaj zakon nije u skladu s ustavima RS i BiH, kao ni s međunarodnim pravnim normama.

"Klub delegata smatra da su ovim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i naše pismo, latinica, dovedeni u neravnopravan i diskriminatorski položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku kulturu i pismo ćirilcu", navodi se u odluci Kluba hrvatskih delegata u Veću naroda RS.

Ranije je saopšteno da je i Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske odlučio da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Dan srpskog jedinstva, 15. septembra, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Kada jedan od klubova naroda u Veću naroda RS pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda sporni zakon ide na usaglašavanje Zajedničke komisije Veća naroda i Narodne skupštine RS.

Ako se ni tu ne postigne dogovor, konačnu reč o tom zakonu daje Ustavni sud RS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR