BiH

Komšić: Milanović prevazišao Vučića

Komšić: Milanović prevazišao Vučića
Foto: Fena/Arhiva | Komšić: Milanović prevazišao Vučića

​NJUJORK - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je izjavom, da je predsjednik svih Hrvata, predsjednik Zoran Milanović prevazišao čak i, kako je naveo, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ne govori da je predsjednik svih Srba.

"To što sam čuo, to je vrhunac gluposti i anahronizma u regionu. Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba", rekao je Komšić u izjavi za Aldžaziru Balkans.

Komšić, koji boravi u Njujorku bez saglasnosti tročlanog Predsjedništva BiH, kaže da hrvatski predsjednik nastupa kao "poglavica" cijeloga naroda, a ne kao predsjednik jedne države.

Za Milanovića je rekao da je "čovjek opasnih namjera" ili "šarlatan opasnih namjera".

Ukazao je da u Ustavu BiH ne piše da je on predsjednik Hrvata, već je, precizira, "član Predsjedništva iz reda tog naroda".

"Svako onaj ko krene sa komentarima o BiH, preporučujem da pročita Ustav BiH. Ni ja ne komentarišem načine kako bi oni trebalo da organizuju Hrvatsku", rekao je Komšić, koji je u Njujorku učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Milanović je ranije u Njujorku rekao da ne zna u kom stvojstvu je i Komšić na Generalnoj skupštini UN i u čije ime govori, kao i da je on predsjednik svih Hrvata, koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Komšić je u izjavi potvrdio i da će se ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima.

Njega, međutim, ni u ovom mandatu ne priznaje hrvatska zajednica u BiH i zvanični Zagreb, jer je u Predsjedništvo izabran glasovima Bošnjaka.

Stoga je reforma Izbognog zakona godinama u fokusu javnosti u BiH, kojom se, između ostalog, traži da drugi narodi svojom izbornom voljom ne mogu da nameću predstavinke na najvišim državnim funkcijama.

Povezana vijest: Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije