Linkovi

Mijačić: Rešenje spora u Briselu, ne u Brnjaku i Jarinju


Specijalne policijske snage Kosova na Jarinju posle odluke kosovske vlade o tablicama (foto: Budimir Ničić, VOA)
Specijalne policijske snage Kosova na Jarinju posle odluke kosovske vlade o tablicama (foto: Budimir Ničić, VOA)

Treći dan posle događaja na severu Kosova i odluke kosovskih vlasti o registarskim tablicama situacija na terenu se polako smiruje. U razgovoru za Glas Amerike, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj "InTER" iz Zubinog potoka Dragiša Mijačić kaže da su obe strane sada došle u svojevrsnu pat poziciju:

Sa jedne strane Kurti ne može tako lako da se povuče sa severa, ne može da ode gubitnički. On, naročito imajući u vidu da dolaze lokalni izbori, nije mu jednostavno da samo povuče policiju i da ode. Sa druge strane, nije jednostavno ni za Srbiju da prihvati ovakav način jednostranih akcija i ucenjivanja kao što je to bio slučaj u ponedeljak. Tako da ovde je ključna uloga međunarodnih aktera da pokažu svoju odlučnost da reše ovaj problem”, kaže Mijačić i ocenjuje da cilj ovog poteza kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije bio reciprocitet u slučaju registarskih tablica već pokušaj da se zaustavi proces pregovora:

Dragiša Mijačić o problemu tablica na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Ja se bojim da ovde ne bude situacija kao što je bilo 2011. godine, kada smo imali krizu barikada i kada je dovelo do potpunog sloma bezbednosnog sistema na Kosovu i sukoba između lokalnog stanovništva i tada KFOR-a, sada specijalnih policijskih snaga Kosova u trajanju od nekih godinu dana i više. Tako da nadam se iskreno da neće doći do toga, da će se naći rešenje, ali rešenje mora da se nađe odmah. Ukoliko ga ne bude u narednih dan-dva mislim da će ova situacija da se oduži i svakako će živci popustiti i sa jedne i sa druge strane i neminovno će doći do konflikta”, ističe Mijačić, koji je i član Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

On podseća da do sada odnosi i pregovori Srbije i Kosova nisu bili tema ni izbora na Kosovu, ni u Srbiji, ali da se ovoga puta situacija promenila i da Kurti računa da će njegova stranka Samoopredeljenje popraviti pozicije u biračkom telu:

S obzirom da su na Kosovu zakazani lokalni izbori i da Kurti želi da konsoliduje svoju vlast i da preuzme vlast i na lokalnom nivou, njemu ova situacija svakako ili ide, ili ne ide na ruku. Ja vidim i uopšte slanje specijalnih policijskih snaga kao jedan način da konsoliduje svoje članstvo i da se pokaže kao nacionalni lider koji nema kompromisa. Međutim, mislim da je ova situacija zveckanje oružjem i svakako neće da mu donese ništa dobro”, smatra Mijačić uz ocenu da Aljbin Kurti zbog ove akcije neće dobiti dodatne glasove.

U ovom trenutku obe strane imaju po nekog keca u rukavu, a povlačenje tih poteza može samo da dovede do dalje eskalacije spora, smatra Mijačić i dodaje:

Rešenje nije u sukobu, rešenje je u političkom dijalogu. I stvari moraju da se rešavaju u Briselu, a ne da se rešavaju u Brnjaku i na Jarinju sa specijalnim policijskim snagama. Jer ta eskalacija sukoba i dovođenje specijalnih policijskih snaga može samo dovesti do daljih nemira, destabilizovati region i trajno zacementirati mogućnost da se ne dođe do dogovora, već da se napravi takozvani zamrznuti konflikt, koji nadam se da nikome ne odgovara”.

Prema mišljenju Dragiše Mijačića odluka o tablicama i slanje specijalnih policijskih snaga na sever Kosova je u potpunosti jednostrani akt Prištine, to jest premijera Aljbina Kurtija, koji, kako ističe sagovornik Glasa Amerike, o svojim namerama nije obavestio ni Brisel, ni specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, sa kojim se direktno sreo samo dan-dva ranije.

Zbog toga je, smatra Mijačić, u ovom trenutku loptica u rukama Brisela i Vašingtona:

Ovde se i pokazuje jedan nedostatak liderstva od strane međunarodne zajednice, pre svega od EU, i vidi se nedostatak većeg angažovanja Amerike. Mi imamo novog američkog emisara, gospodina Eskobara, koji se još uvek nije oglasio po ovom pitanju. Pitanje je koliko će Amerika biti aktivna i da li će biti aktivna na nivou kao što je bila Trampova administracija, ali svakako je bitan značajniji rad međunarodnih emisara, kako gospodina Lajčaka, tako i gospodina Eskobara. Jer bez njihove aktivne podrške i aktivnog učešća ovo pitanje ne može da se reši.”

XS
SM
MD
LG