Ex -Yu

Otkriven identitet žene nađene na Krku

Otkriven identitet žene nađene na Krku
Foto: Instagram | Otkriven identitet žene nađene na Krku

KRK - Vijesti o ženi nepoznata identiteta, koja je prije devet dana pronađena na teško pristupačnom terenu u okolici Dobrinja na otoku Krku i koja govori engleski jezik s britanskim naglaskom, danima je glavna tema domaćih i svjetskih medija.

Danas se pojavila informacija da je žena identifikovana. Policija je putem međunarodne saradnje i Interpola dobila potvrdu da se radi o slovačkoj državljanki u dobi od 57 godina. Prepoznata je s fotografija, a konačna potvrda će biti otisci prstiju. Radi se o Danieli Adamcovoj iz Slovačke.

Njezino zdravstveno stanje je stabilno i nakon što liječnici daju zeleno svjetlo, ona će biti predana na brigu centra za socijalnu pomoć. U ruksaku koji je pronađen uz ženu bili su kozmetički proizvodi, nešto odjeće i obuće te novčanik koji je bio prazan, bez identifikacijskih dokumenata.

Paul Bredberi objavio je da se njegovom portalu Total Croatia News javila Nina Šmid iz Los Anđelesa, koja tvrdi da je jako dobro poznavala pronađenu ženu. Tvrdi da ženu nije vidjela niti se čula s njom od 2015. godine, kada se navodno žena preselila u Irsku.

Total Croatia News navodi da je Šmid dala sljedeću izjavu policiji:

"Odmah sam prepoznala ženu na fotografiji kao Danielu A., Slovakinju koja je radila za firmuu u kojoj sam ja bila operativni menadžer u Los Anđelesu 2015. Firma ju je zaposlila preko neprofitne organizacije koja pomaže beskućnicima. Daniela je često bila u skloništima za žene. Daniela nam je rekla da želi otići u Irsku, gdje ima dobrog prijatelja s kojim može živjeti. U julu 2015. otišla je u Irsku i to je bilo posljednje što smo čuli od nje.

Čim sam vidjela njenu sliku, odmah sam kontaktirala policiju u Krku i poslala mejl lokalnim hrvatskim policijskim službenicima  s njezinim imenom i fotografijama. Daniela je doživjela teška vremena i nije imala sreće. Ali bila je stvarno dobar radnik, pametna i ima divno srce", dodaje.

Prije nego što je postala beskućnica, Adamcova je navodno bavila izradom nakita koji je bio korišten u snimanju filmova.

TCN je primio još jedan mejl. Laura Novak iz SAD-a također tvrdi da je pronađena žena Daniela A. Priložila je fotografije s jedne zabave u LA-u iz 2014. godine, na kojima se nalazi žena koja jako sliči ženi pronađenoj na Krku.

"Pronašla sam je na fotografijama firme The Giving Keys u Los Anđelesu u Kaliforniji. Obratila sam se firmi i vlasnici, oni nisu znali njezino ime, ali kažu da je vjerovatno prisustvovala događaju s nekim koga su angažirali kroz Ženski centar Downtowns u LA-u. Pronašla sam ženu na još nekoliko fotografija i sve je proslijeđeno hrvatskim vlastima", navela je Laura.

"Dugo sam razmišljala trebam li se uopše javiti, ali onda sam dobila još informacija. Vodim grupu na Facebooku kako bih pokušala pomoći u povezivanju izgubljenih članova obitelji. Koristila sam programe za prepoznavanje lica, a potom sam provjeravala društvene mreže, sve dok nisam pronašla nekog ko je sličan osobi s policijske fotografije", kaže Laura.

Češki turisti kažu da su ženu sreli kod Makarske

Jučer je češki portal TN također objavio da je moguće da je žena Slovakinja. To, kako pišu, tvrde turisti koji kažu da su je upoznali u Drveniku kod Makarske.

S njom su, kažu, razgovarali 9. septembra. Navodno im je kazala da ide prema sjeveru.

"Kazala nam je da putuje i da je u penziji", ispričali su. Zbog toga što njeni poznanici rade, dodali su, putovala je sama. Također, češki portal navodi riječi sugovornika da je željela izbjeći karantinu po povratku u Slovačku.

"Pričali smo o vakcinaciji, rekla je da se ne želi vakcinisati. Bojala se da će morati u karantinu po povratku, a to nije željela", kažu.

Nadalje, žena je navodno iz Slovačke došla vozom. Željela je putovati od juga prema sjeveru.

"Željela je ići u Liku, to je nedaleko od Krka", kazao je sugovornik češkog medija.

"Bila je jako inteligentna, rekla nam je da je neko vrijeme provela u Engleskoj pa dobro priča jezik", kažu. Dodaju da je pričala slovački, ali se ne sjećaju odakle je.

Njihova priča prijavljena je i češkoj i hrvatskoj policiji.

"Mogu potvrditi informaciju o ženi koju su nam dali svjedoci. Prenijeli smo te informacije hrvatskoj policiji", rekao je David Šon, glasnogovornik češke policije.

Nađena prošle sedmice

Podsjetimo, policija je prošle sedmice objavila da je na Krku pronađena žena koja se ne sjeća svog identiteta. Bila je povrijeđena, ima oko 60 godina, srednje je građe i visine 165 cm, plave kose do ramena i plavih očiju.

U trenutku pronalaska bila je obučena u tamnoplavu majicu na bijele pruge s kapuljačom, crne hlače, patike i platnenu kapu-šešir ružičaste boje.

HGSS je ženu našao na obali, povrijeđenu i dezorijentisanu.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije