22. septembar  2021. 08.17  →  23.34 | Izvor: Tanjug, RTS, RTV

Na Jarinju mirno, građani odlučni da ostanu i noćas; Uklonjen i bilbord "Dobrodošli u ZSO" u Ranilugu

KOSOVSKA MITROVICA/JARINJE -

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje i večeras je napeta, ali mirna, a nekoliko stotina okupljenih Srba koji protestuju već treći dan zbog odluke Prištine o oduzimanju srpskih registarskih tablica gradova na KiM i zameni tablica iz Srbije probnim tablicama RKS, odlučno je da na tom mestu ostane i tokom noći.

video icon

Na Jarinju se, kako javlja reporter Tanjuga, nalaze i dve formacije kosovske policije, interventna i specijalna jedinica Rosu.

Građanima su stigla drva kako bi se zagrejali. Okupljeni su oko vatre ili u šatorima.

Oni su ojačali blokadu magistralnog puta Raška-Kosovska Mitrovica, odlučni u nameri da ostanu na ovom mestu sve dok se ovaj problem ne reši.

Sa građanima su čelnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa KiM.

Uklonjen i bilbord ''Dobrodošli u ZSO'' u Ranilugu

Večeras su pripadnici kosovske policije skinuli i bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" koji je postavljen u Ranilugu, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Očigledno je Aljbin Kurti krenuo u otvoreni obračun sa Zajednicom srpskih opština i Briselskim sporazumom, čijim kršenjem je i doveo do krize na severu KiM", napisao je Petković na Tviteru.

Bilbordi sa porukom "Dobrodošli u ZSO" prethodno su postavljeni i u severnom delu Kosovske Mitrovice i Gračanici odakle su takođe uklonjeni.

Kljan Kosova: Pokušaj napada na diplomatu s tablicama iz BG

Visokorangirani diplomata iz zemlje Evropske unije koja nije priznala Kosovo prijavio je večeras pokušaj napada koji se dogodio kada je jedna osoba nastojala da sa njegovog automobila ukloni diplomatske tablice koje mu je izdao Beograd, prenosi Kljan Kosova.

Pozivajući se na svoje izvore, ova televizija navodi da je diplomati dok je putovao automobilom u pravcu Gračanice neko blokirao put i pokušao da ukloni diplomatske tablice koje je izdao Beograd.

Incident se dogodio večeras, a diplomata je u tom trenutku bio sam u vozilu.

Na Brnjaku pripadnici ROSU pokušali da izvuku Srbina iz automobila

Situacija na Brnjaku danas je bila izuzetno napeta, otkako su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije pokušali na silu da izvuku jednog vozača iz automobila sa KM tablicama, ali su incident sprečili pripadnici Kfora, javlja Kosovo onlajn.

Kako navodi, okupili su se i Srbi koji protestuju danima na tom administrativnom prelazu, a vozač je uspeo da se skloni na sigurno.

Kosovo onlajn prenosi, pozivajući se na nepotvrđene informacije, da je policija zahtevala od građanina srpske nacionalnosti da izađe iz automobila i skine KM tablice, što je on odbio, pa su krenuli da ga izvlače iz kola.

Situacija je i dalje veoma napeta, jer pripadnici specijalnog odreda policije prisilom pokušavaju da nateraju sve vozače sa srpskim tablicama da ih skinu.

Glavni magistralni putevi ka Jarinju i Brnjaku blokirani su teškom mehanizacijom koju su nezadovoljni građani postavili u ponedeljak ujutru nakon što su na te administrativne prelaze stigli pripadnici Rosu sa namerom da sprovedu odluku Prištine o oduzimanju srpskih registarskih tablica gradova na KiM i zameni tablica iz Srbije probnim tablicama RKS.

Kurti pozvao građane da sami predaju tablice, Rakić ga lično obavestio da se pridružio građanima na Jarinju

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je danas građane da lično predaju srpske registarske tablice i poručio da neće preduzeti ništa protiv ministra za povratak i zajednice Gorana Rakića koji se pridružio građanima na administrativnom prelazu Jarinje koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama.

On je na konferenciji za novinare rekao da zamena tablica ne može odmah da se izvrši jer u saobraćaju nisu sva vozila, ali da namera nije da se prate sva vozila koja nemaju kosovske oznake, prenosi Koha.

Kurti je rekao i da ga je ministar Rakić lično obavestio da "ne pokušava da eskalira situaciju".

"Imamo neslaganja, ali ne mogu da se žalim na komunikaciju. Koliko sam informisan i što mi je rekao verujem da je pokušao da ne eskalira situaciju, da nema nasilne radnje i ne mislim da preduzimam mere protiv njega", rekao je Kurti.

On je kazao i da su specijalne jedinice policije na severu Kosova kako bi štitile i čuvale administrativne prelaze i još jednom je pozvao građane da uklone barijere i rekao da je srećan što se problem s registarskim tablicama bliži kraju.

"Prepreke na putu i ovi kamioni su vlasništvo opština i to predstavlja kršenje javne svojine. Pozivam gradonačelnike da povuku opštinska vozila sa puta i Srbe da odustanu jer su ovim blokirali sebe", rekao je Kurti.

 Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija bez promene. Specijalne jedinice Rosu i dalje su na severu pokrajine. Na KiM se može samo pešice.

Vulin: Situacija na KiM mirna, ali napeta

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije mirna, ali napeta.

Vulin je precizirao da je tokom noći na administrativnom prelazi Brnjak bilo oko 74 osobe, sa osam borbenih vozila, a na Jarinju 64 osobe sa šest borbenih vozila.

"Smene su izvršene, ali se zadržava ovaj broj predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koje su se rasporedile na prostoru severa KiM. Za sada je situacija mirna, ali napeta", rekao je Vulin za TV Tanjug.

Dodao je da su Srbi sa KiM veoma uporni i tvrdoglavi i da neće odustati nikada.

"Mora se doći do kompromisa, ali kao što je rekao predsednik Vučić, prvo ćete da prestanete, pa ćemo otići u Brisel i razgovarati", rekao je Vulin.

Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka i dalje mirno protestuju, uprkos kiši koja je povremeno padala.

Oni su mirno ispratili sve smene policijskih snaga raspoređenih na severu, konstantno su neposrednom kontaktu, ali nije bilo incidenata i provokacija kao ranije.

Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja.

Istovremeno, Priština poručuje da odluka o tablicama nije provokacija, a da su na severu samo pripadnici policije.

Na Jarinju nema putničkih vozila koja čekaju prelaz. Ona koja su tu parkirana jesu vozila građana iz centralne Srbije koji rade na Kosovu, a na teritoriju pokrajine ušli su pešice odakle se dalje prevoze.

Na čekanju je manje od 10 kamiona, dok ih je juče bilo i po četrdesetak.

Na Kosovo se, dakle, preko prelaza Jarinje i Brnjak i dalje može samo pešice.

Na Jarinju i Brnjaku saobraćaj je u prekidu, a na Merdaru gužva zbog zamene registarskih tablica – privremenim.Tu meru Priština je uvela pre dva dana, što je pojačalo tenzije na severu i izazvalo zabrinutost meštana.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika funkcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

I dalje traje miran protest Srba sa severa KiM, kao i blokada puta Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok.

Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik dodaje da, pre nego što Beograd odgovori merama, daje rok Prištini da smiri tenzije.

Predsednik je rekao da je odbio predlog predstavnika Kvinte za rešenje krize jer, kako kaže, nije reč o kompromisu već o politici svršenog čina.

Za 24 sata izdato 1.455 probnih tablica, navodi kosovska policija

Kosovska policija saopštava da je za 24 sata izdala 1.455 probnih registarskih tablica.

Reporter RTS-a javlja da se u opštinama na severu Kosova i Metohije i dalje voze automobili sa srpskim registarskim oznakama.

Ova vozila, prema nepotvrđenim informacijama, proverava kosovska policija u civilu.

Bez prevoda za srpske medije na sednici vlade u Prištini

U Prištini je u toku sednica vlade privremenih institucija samouprave posvećena situaciji na severu pokrajine, a na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija, javlja Radio KiM.

Kako taj medij navodi, sednici ne prisustvuje ministar Goran Rakić, ali je tu njegov zamenik Gazmen Salijević iz romske zajednice.

Nedostatak prevoda na srpski jezik u prištinskim institucijama nije nikakva novost, iako je srpski jezik prema kosovskom ustavu jedan od dva zvanična jezika, konstatuje Radio KiM.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je na sednici vlade gradonačelnike na severu Kosova i Metohije da uklone vozila koja blokiraju puteve, a Srbe da se povuku sa puteva i omoguće slobodno kretanje, preneo je portal Reporteri.

Kurti je rekao da je Priština za dijalog i predložio da i Beograd i Priština ukinu privremene tablice i tako dozvole građanima da se kreću što je moguće slobodnije.

Čović: Sada je međunarodna zajednica na potezu

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je za RTS da je situacija na administrativnim prelazima "već viđeno", jer Priština kad god treba nešto da ispuni, ona napravi incidentu situaciju.

Prema njegovim rečima, na ovaj način obesmišljeni su mnogi sporazumi, pa i briselski. Takođe, kaže, obesmišljen je i dijalog, pošto Kurti nije čovek dijaloga već je konfliktna ličnost.

Naveo je da je specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak boravio u Prištini i da je nemoguće da ništa nije znao.

"Lajčak je bio u Prištini i nije se mešao u svoj posao, ali nije izbegao da komentariše Crnu Goru", rekao je Čović.

Ovo je, kaže, bruka i sramota međunarodne zajednice, jer niko od njih ne sme da kaže ko je kriv, a imate permanentno rušenje svih sporazuma.

"Oni idu na provokaciju, oni idu na incident, i mislim da je vreme da Srbija reaguje ne samo verbalno, već onako kako mora", rekao je Čović.

"To nije pretnja, to su činjenice i sada je međunarodna zajednica na potezu da vidimo koliki je stepen iskrenosti kod njih", rekao je Čović.

Petković: Kurti jedina osoba za destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji

Jedina osoba koja se otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji svojim neuračunljivim potezima hoće da sruši teško stečeni mir i stabilnost u regionu.

Kako to Aljbin Kurti planira da pregovara, dok na goloruki narod na severu pokrajine ide dugim cevima, oklopnim vozilima, snajperima i suzavcem?

Zvanični Beograd je uvek isticao da je spreman na razgovor i dijalog, ali o kom dijalogu je reč dok Priština na naš narod drži uperene snajpere i duge cevi i dok mu se brutalno brani sloboda kretanja? Kompromis može da se postiže u razgovoru, ali ne i sa nasilničkom i agresorskom politikom Prištine, to neka svima bude jasno.

Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je za šaku glasova spreman na sve. Prvo je pokušao da odloži izbore pozivajući se na pandemiju koronavirusa. Kada mu to nije pošlo za rukom, pribegao je ovim ekstremnim potezima kojima pokušava da vodi kampanju za lokalne izbore.

Ali, prevario se Kurti, jer preko puta sebe nema lojalne Srbe kojima može da diriguje i koji će biti statisti u njegovoj predizbornoj kampanji, već narod koji je danonoćno spreman da mirnim sredstvima brani svoje pravo na normalan život, svoj ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Protest i odgovor srpskog naroda na prelazima Jarinje i Brnjak nisu nikakva jednostrana akcija, već reakcija našeg naroda na protivpravne akcije Prištine koja 3077 dana otvoreno krši Briselski sporazum i sada hoće da zaustavi život na severu pokrajine. Mi na to nikada nećemo pristati, naveo je Petković u zvaničnom saopštenju. 

Simić: Za deeskalaciju potrebno da Priština povuče odluke

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras na Jarinju da je za deeskalaciju situacije na terenu i smirivanje tenzija potrebno da Priština povuče odluke koje su dovele do trenutne situacije.

"Potrebno je da se Priština vrati u pređašnje stanje situacije na severu i da donese odluku o povlačenju do zuba naoružanih specijalaca iz čisto srpskih sredina u opštinama Zubin Potok i Leposavić", rekao je za Tanjug TV Simić koji se nalazi na administrativnom prelazu Jarinje sa građanima koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa tablicama.

Nakon toga, kako je dodao, potrebno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

On je podsetio da su sve dogovore u Briselu postizali pregovarači Beograda i Prištine a ne gradonačelnici severa te da nije potrebno da se na taj način blefira politička namera Prištine.

"Pregovarački tim Beograda predstavlja Srbe i mi imamo apsolutno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i zato ako je Prištini zaista stalo do mira potrebno je da se povuku pripadnici ROSU i ostale do zuba naoružane jedinice i da se u Briselu nastave razgovori kako bi se rešila sva otvorena pitanja koja stoje između Srba i Albanaca odnosno Beograda i Prištine", istakao je Simić.

Jednostrani potezi ne vode ničemu i nikada nisu doprineli smirivanju tenzija, naglasio je on.

Simić je ukazao da su predstavnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa uz svoj narod, sa svojim narodom i uvek ispred svog naroda kada treba da se zaštiti mir.

"Svaki građanin ponaosob pokazuje odgovornost a mi apelujemo na suzdržanost i zato smo tu ispred naroda između onih koji su poslati iz Prištine i našeg naroda kako bi se taj mir sačuvao", rekao je Simić.

On je dodao da je svim okupljenim građanima od presudne važnosti da se sačuva mir i da oni nisu huligani, već da žive u ovim opštinama te da su se okupili da brane osnovno ljudsko pravo, slobodu kretanja.

"Danas smo imali paradoksalnu situaciju da se hapse mladići u opštini Gračanica samo zato što su istakli transparent o Zajednici srpskih opština, a čak i po kosovskim zakonima Priština je u obavezi da formira ZSO", rekao je Simić.

Hapse se Srbi koji poštuju čak i ono što je Priština potpisala.

Govoreći o situaciji na Brnjaku gde se dogodilo nekoliko incidenata, Simić je rekao da su tamo "nervozniji ljudi, koji imaju nameru da izazovu nemire", ali da predstavnici SL apeluju na uzdržanost.

"Svesni smo prikrivenih namera iz Prištine, ali mi moramo da sačuvamo mir. Mi smo svoj na svome i nema razloga za bilo kakvo uzbuđenje", rekao je Simić.

On je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću na podršci, kao i direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću dodavši da bez pomoći države Srbije "ovde ne bi bilo života".

Istovremeno, Simić je poručio "kvazi opoziciji u Beogradu" da im preko društvenih mreža i Tvitera ne sugerišu šta da rade.

"Nikad neće razumeti ovaj narod i borbu koju mi ovde vodimo, jer ova borba ne može da se razume kada ste zavaljeni u fotelju u centru Beograda, već treba da dođete ovde među svoj narod. Sa druge strane, ovaj narod ih je odavno pročitao i na svim izborima žestoko porazio", zaključio je Simić.