Dostupni linkovi

Đukanović i Kremlj razmijenili optužbe povodom događaja na Cetinju


Protesti nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, 12. septembra 2021.
Protesti nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, 12. septembra 2021.

"Sramota za jednu tako veliku, značajnu zemlju kako se ophodi prema Crnoj Gori i njenom predsjedniku", navodi se u reakciji iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na poruke iz Moskve.

Reakcija je na izjavu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove koja je odbacila optužbe da se Moskva miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, optužujući upravo Đukanovića za krizu u Crnoj Gori.

Zaharova je reagovala na izjave iz Đukanovićeve administracije koja pokušava,kako je rekla, da prebaci odgovornost za događaje oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Rusiju.

"Grupacija crnogorskog predsjednika koja je stajala iza cetinjskih događaja uporno pokušava da igra na crkvenu kartu. Kakav je zadatak? Da se isprovocira bunt, posije sjeme razdora, podijele Crnogorci na naše i tuđe. Da se, naravno, podigne stepen napetosti radi konačnog cilja – obnova vlasti Đukanovića", kazala je Zaharova.

Ona je navela da se krije činjenica da se pri prethodnoj vladi "koja je bila fokusirana na takozvani evroatlaski izbor, ignorisalo mišljenje značajnog dijela crnogorskog stanovništva", konstatujući da je "takav nepažljiv odnos prema sopstvenom narodu izvor problema, a nikakvo mitsko miješanje iz inostranstva".

Prethodna Vlada, Demokratske partije socijalista , predsjednika Đukanovića , za čijeg mandata je Crna Gora postala članica NATO, smijenjena je nakon izbora prošle godine

„Sramota je riječ koja najbolje odgovara onome što čine predstavnici i svetovne i duhovne vlasti Rusije, nastavljajući sve otvorenije da se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, uz grubo klevetanje šefa prijateljske države“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Đukanovića 21. septembra u reakciji na izjavu Zaharove.

"Izmišljajući pri tom da većina građana Crne Gore podržava Srpsku pravoslavnu crkvu. Ne mogu da sakriju ustvari koliko ih boli, kako kažu, 'takozvana' evroatlantska orijentacija Crne Gore. Ali im ne smeta što su srpski patrijarh i srpski mitropolit dostavljeni na Cetinje helikopterom NATO snaga, prikriveni pancir ćebetom. Tu akciju eto podržava i Rusija", navodi se u saopštenju.

Povod za oglašavanje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije je saopštenje iz kabineta predsjednika Crne Gore od 19.septembra, u koje se odnosi na koordinaciju Ministarstva vanjskih poslova i Moskovske patrijaršije po pitanju položaja i uloge Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

U tom saopštenju se navodi da vrh Ruske crkve, pokušavajući udovoljiti imperijalnim ambicijama aktuelne vlasti u svojoj zemlji, kao i velikosrpskim ambicijama Beograda poseže za revizionizmom.

„Uprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija.“

U tom kontekstu Đukanović je posebno je naglasio izjave mitropolita Ilariona Alfejeva, rukovodioca Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

A ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je izazvalo niz reakcija, održano 5. septembra u Cetinjskom manastiru pratili su dvodnevni protesti građana koji to smatraju srpskom „okupacijom“. U sukobima sa policijom povrijeđeno je više od 50 osoba. Joanikija je ustoličio patrijarh srpski Porfirije. Oni su u Cetinjski manastir transportovani helikopterom uz jaku zaštitu antiterorističke jedinice.

Kada je ustoličenje završeno, međunarodna zajednica iskazala je ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba i etničkih podjela u Crnoj Gori a Srbija i Rusija uputile čestitke.

„Uvjereni smo u potrebu rješavanja nastale situacije u okvirima ustava i zakona, uz strogo poštovanje legitimnih kanonskih prava Srpske pravoslavne crkve i njihovih vjernika, koji čine ogromnu većinu stanovništva Crne Gore“, rekla je Zaharova 7. septembra.

Ona je tada napomenula da Moskva u potpunosti podržava izjave patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija, usmjerene na smanjenje napetosti.

XS
SM
MD
LG