Dostupni linkovi

Raisi: Sankcije SAD Iranu moraju se ukinuti da se oživi nuklearni sporazum


Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, Tehran, 12. 9. 2021.
Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, Tehran, 12. 9. 2021.

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi želi da razgovori sa svjetskim silama o oživljavanju značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. dovedu do ukidanja svih američkih sankcija toj zemlji.

"Islamska Republika smatra korisnim razgovore one čiji je krajnji ishod ukidanje svih ugnjetavajućih sankcija", rekao je Raisi Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u unaprijed snimljenom govoru 21. septembra.

Iran je ove godine u Beču održao šest rundi razgovora sa svjetskim silama u cilju oživljavanja nuklearog sporazuma, kojeg je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine.

Pregovori su prekinuti u junu kada je izabran tvrdolinijaš Raisi izabran za predsjednika.

Ranije je predsjednik SAD Joe Biden rekao Generalnoj skupštini UN-a da će se Sjedinjene Države vratiti "nuklearnom sporazumu" u cjelosti "ako Teheran učini isto”.

Inače, Trump je ponovo nametnuo oštre sankcije Iranu, zbog čega je Teheran postepeno kršio svoje obaveze prema sporazumu, poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA).

Ranije 21. septembra, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da će se pregovori u Beču "nastaviti uskoro, u narednih nekoliko sedmica", dodajući da "svaki sastanak zahtijeva prethodnu koordinaciju i pripremu dnevnog reda”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, koji vodi razgovore u ime evropskih sila, rekao je 20. septembra da će se ove sedmice na marginama UN-a sastati sa svojim novim iranskim kolegom Hosseinom Amirom-Abdollahianom.

Nuklearni sporazum potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum daje garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheranu, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, su olakšane ekonomske sankcije koje su nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG