Gran pri "Oazi" Ivana Ikića 1

Reditelj Ivan Ikić dobitnik je Gran prija Živojin Žika Pavlović 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije. Jednoglasnu odluku doneo je žiri koji su činili reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić.

„Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču“, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Žiri je drugu nagradu Živojin Žika Pavlović dodelio Danilu Šerbedžiji za film Tereza 37, a treću Antoneti Alamat Kusijanović za film Murina. Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za Nebesa. Dobitnica nagrade LIFFE za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu Tereza 37 Danila Šerbedžije, dok je nagrada LIFFE za najbolju mušku ulogu pripala slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu San Remo u režiji Miroslava Mandića.

U selekciji Divlji film, žiri koji su činili reditelj Marko Sopić, dramaturg Kosta Peševski i reditelj Siniša Cvetić, za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za ostvarenje Zora.

„Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji“, mišljenje je žirija.

Gran pri Radomir Bajo Šaranović za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za film Zašto ne zaplešete? Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja odlazi u ruke Matiji Lukaču iz Srbije za režiju filma Polica 21, a treća Nikoli Vučiniću iz Crne Gore, reditelju filma Velika dostignuća.

Članovi žirija su bili Kosta Peševski, Dragan Jović i Miloš Vlalukin. Nagrade su sinoć uručene dobitnicima u leskovačkom Narodnom pozorištu, na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, a nakon projekcije filma Nečista krv – greh predaka u režiji Milutina Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari