Gutereš: Svet je na ivici ponora, moramo da se probudimo

Svet 21. sep 202116:21 6 komentara
Reuters/Eduardo Munoz

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, u obraćanju na otvaranju 76. sednice Generalne skupštine UN, poručio da svet konačno mora da se probudi.

„Ovde sam da alarmiram. Svet mora da se probudi. Na ivici smo ponora“, kazao je Gutereš.

Pročitajte još

Istakao je da je današnji multilateralni sistem previše ograničen u svojim instrumentima i kapacitetima.

„Moramo da osiguramo da se Ujedinjene nacije prilagode novoj eri“, rekao je čelnik UN.

Dodao je da su najnovije krize u svetu jasno razotkrile sve nedostatke i slabosti.

„Kovid-19 i klimatska kriza pokazali su krhkosti u društvima, ali umesto poniznosti pred ovim istorijskim izazovima, vidimo oholost“, kazao je Gutereš i upozorio da se međunarodna zajednica suočava sa ‘najvećim brojem kriza u našim životima’.

„Naš svet nikada nije bio ugroženiji ili podeljeniji. Pandemija kovida-19 je pokazala ogromne nejednakosti. Klimatska kriza hara planetom. Preokret od Avganistana preko Etiopije do Jemena i šire ugrožavaju mir. Talas nepoverenja i dezinformacija polarizuje ljude i parališe društva. Ljudska prava su izložena napadima, kao i nauka“, rekao je.

Gutereš je upozorio na ogromnu nejednakost u pristupu vakcinama u razvijenim zemljama, dok mnogi u zemljama u razvoju očajnički žele imunizaciju.

„Ovo je moralna optužnica protiv stanja našeg sveta. Prošli smo ispit iz nauke, ali dobijamo F (nedovoljan) iz etike“, kazao je.

Dalje je upozorio da će se prema trenutnim nacionalnim klimatskim obavezama emisije povećati za 60 posto do 2030. godine, što će, kako je rekao, doneti ‘pakleni porast temperature od najmanje 2,7 stepeni iznad predindustrijskog nivoa’, budući da države ostaju ‘svetlosnim godinama daleko od postizanja naših ciljeva’.

„Umesto puta solidarnosti, mi smo u slepoj ulici uništenja“, rekao je Gutereš.

Upozorio je i na opasnosti koje predstavlja stalni rivalitet velikih sila Kine i SAD, rekavši da strahuje da svet ide prema ‘dva različita skupa ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju veštačke inteligencije i na kraju, postoji rizik od dve različite vojne i geopolitičke strategije’.

„To je recept za nevolje. To je daleko manje predvidljivo od hladnog rata“, kazao je Gutereš.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare