Najnovije vesti
Vesti Beograd
UNIŠTAVAJU SE VRAČARSKE VILE Stara lepotica u Topolskoj 19 još jedna ŽRTVA BAHATOG INVESTITORA

UNIŠTAVAJU SE VRAČARSKE VILE Stara lepotica u Topolskoj 19 još jedna ŽRTVA BAHATOG INVESTITORA

Predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara, Udruženja Topolska i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca okupili su se danas ispred kuće u Topolskoj 19, kako bi sprečili dalje narušavanje zgrade stare gotovo čitav vek, a koja je deo zaštićene kulturno-istorijske celine Krunski venac.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Topolska 210921 RAS foto Mitar Mitrovic09 preview Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Topolska 210921 RAS foto Mitar Mitrovic09 preview

Aleksandar Arsenijević iz Društva za ulepšavanje Vračara kaže je da je investitor, odnosno novi vlasnik kuće, dobio od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sve parametre po kojima zna šta može i ne može da gradi, a da on podiže sprat ili dva na ovu divnu predratnu vilu u zaštićenoj zoni.

Topolska 19
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Topolska 19

- Krajem juna prošle godine odbornička grupa društva za ulepšavanje Vračara-Vračar Vračarcima podnela je zahtev skupštini opštine Vračar da usvoji jedan apel kojim će se obratiti nadležnim gradskim službama: Skupštini grada, Gradskoj upravi da se obustavi svo rušenje i gradnja na teritoriji Krunske ulice i Neimarske padine dok se ne usvoje planovi zaštite - kaže Arsenijević.

On još kaže da izradu ovih planova vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a po njihovom zavšetku, preuzima ih nadležno ministarstvo. Kada se to usvoji, tačno se po planovima vidi šta je za rušenje, šta je za izgradnju, a šta je za adaptaciju.

Nadogradnja
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Nadogradnja

- Takvi planovi postoje i za ovo područije na kojem se sada nalazimo. Mi smo pokušali to da učinimo i za Neimarsku padinu, hteli smo da uputimo apel da investitori pričekaju dok se ne usvoje ti planovi. Naš zahtev nije prošao, tako da sada investitori rade šta god mogu na teritoriji Neimara a pokušavaju isto i u Krunskoj - tvrdi Arsenijević.

Početkom godine je bilo radova na pristupnom delu vile, koji očigledno odstupa od prvobitnog plana, iako je Zavod za zaštitu spomenika rekao da se nikako ne sme odstupati od prvobitnog projekta.

Aleksandar Arsenijević
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Aleksandar Arsenijević

- Ovo je frapantan primer zato što zaštita postoji, ovaj objekat je od posebnog značaja i mi očekujemo da se sprovedu drakonske kazne protiv odgovornih lica. Kao i da se uvedu propisi koji će ovo u buduće onemogućavati - naglasio je Arsenijević.

Što se tiče konkretne reakcije grada Beograda, kaže on, izlazila je inspekcija dva puta, opominjala je, ali nije zatvarala gradilište. Čak je i utvrđeno da gradnja nije izašla van projekta. Treći put kada je izašla inspekcija obustavljena je gradnja, i postavljena je crvena traka što znači da je gradilište zatvoreno.

Pročitajte još

- Pretpostavljamo i nadamo se da će rušenje ovoga ovde biti završeno kao Krunska 79. Očekujemo od gradskih vlasti da se to uradi i da se podignu prekršajne prijave protiv osoba koje su za ovo odgovorne. Njihova imena su na tabli - rekao je Arsenijević, podsećajući na situaciju u kojoj je neprimerena nadogradnja objekta srušena.

Advokat Stefan Stojkov zastupa sva tri udruženja koja se bore protiv bahatih investitora, Društvo za ulepšavanje Vračara, Udruženje Topolska i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Stefan Stojković
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Stefan Stojković

"Gradilšte zatvoreno, ali čujemo bušilice unutra"

- Iako je gradilište zatvoreno od strane Građevinske inspekcije, unutar ove porušene zgrade čujemo bušilice, dakle radovi ne prestaju. Biće podnete krivične prijave protiv svih lica: protiv izvođača, investitora i protiv nadležnog organa koji je bio dužan da sprovodi nadzor nad adaptacijom ovog objekta - rekao je ovaj advokat.

On je napomenuo da smo skoro imali primer nelegalne gradnje i rušenja u Krunskoj, i da je lice koje je bilo odgovorno na kraju krivično i osuđeno.

- Mi očekujemo da će se i ovde nakon podnošenja krivične prijave i sprovođenja celog postupka činjenjica i okolnosti doći do toga da se ova zgrada vrati u svoje prethodno stanje i da se ova adaptacija izvrši u skladu sa normama i onim što je zavod propisao - istakao je Stojkov.

Snežana Prelić
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Snežana Prelić

Strepe od scenarija Vidovdanska

Snežana Prelić iz udruženja Topolska skrenula je pažnju da investitor ukopava garažu i da su temelji zgrade pored ugroženi i da postoji opasnost od rušenja kao u Vidovdanskoj ulici.

- Grad je u ovoj situaciji vrlo ažurno reagovao i zaustavio je gradnju, ali očigledno da Grad ima previše ovlašćenja, kao i jako malo građevinskih inspektora, tako da treba da vrati u nadležnost opština građevinsku inspekciju - rekla je Prelićeva između ostalog.

Podsećamo, umesto adaptacije krova, za koju je dobio potrebnu dozvolu opštine, investitor je u Topolskoj 19 započeo nadogradnju još jednog sprata, zbog čega je gradilište zatvorila gradska građevinska inspekcija.

Jednospratna vila koja je sagrađena u akademskom stilu 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića deo je kulturno-istorijske celine Krunski venac.