Artritis - bolest za koju se ne zna, dok ne postane svakodnevica VIDEO

Doktorka Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, gostovala je na Televiziji "Prva" i objašnjavala kroz šta prolaze oboleli od artritisa. Od ove bolesti boluje oko 60.000 građana Srbije i mnogi čak i ne znaju da je imaju dok bolovi ne postanu svakodnevica.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

13:14

Artritis - bolest za koju se ne zna, dok ne postane svakodnevica VIDEO
Foto: TV Prva

"Svaki četvrti građanin Evrope boluje od nekog oblika hroničnog reumatizma. Ima više od 200 reumatskih bolesti. Postoje degenerativne i zapaljenske, koje su autoimune i hronične, a pogađaju mlade ljude u dobi od 20. do 40. godine života. Dakle, najčešće oboljevaju mladi, po statistici četiri žene na jednog muškarca. Oboleli spadaju u radno aktivno stanovništvo u reproduktivnom periodu života", priča doktorka Lapčević.

Lekarka je objasnila da se ovakve bolesti ne mogu izlečiti, ali se pravovremenim terapijama njihov napredak može usporiti.

"Simptomi su kardinalni - bol tokom noći i pred zoru. Kada nas bol budi iz sna, to je prvi signal, tačnije jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, jer je to degenerativni simptom kod zapaljenskih reumatskih bolesti. Pacijent se budi sa bolom u krstima, ali tokom kretanja ona se smanjuje. Glavna stvar za preventivu je svakodnevno fizičko vežbanje", rekla je Mirjana Lapčević i dodala da je ključno, osim reumatologu, obratiti se i fizijatru.

"Uspešnost lečenja najviše zavisi od rane dijagnostike, lekova i promene našeg stila života. Trebalo bi utrenirati organizam da bude u stanju svaki dan da pređe šest kilometara u sat vremena vojničkim brzim hodom", savetuje doktorka.

Na pitanje koji su ključni faktori zbog kojih možemo da obolimo, rekla je da nasleđe igra najmanju ulogu.

"Mali je udeo nasleđa, u ovim bolestima 80 do 90 odsto šanse za oboljevanje diktira stil života 0 izloženost stresu, infekcijama, preterani fizički i psihički napor, nepravilna ishrana, koja može biti u osnovi pojave reumatskih bolesti, a na kraju – pušenje cigareta. Samo lečenje kod pušača ide teže i lekovi slabije deluju", zaključuje doktorka Lapčević.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: