koala AustralijaFoto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Tokom protekle tri godine u Australiji je nestala gotovo trećina populacije koala, a ovi torbari su pogođeni sušama, požarima i sečom šuma, upozorila je danas Australijska fondacija Koala.

Ova nezavisna neprofitna grupa procenjuje da je ove godine broj koala opao na ispod 58.000 u poređenju sa preko 80.000, koliko ih je bilo 2018, a najgori pad je zabeležen u državi Novi Južni Vels, gde je populacija opala za čak 41 odsto.

“Pad brojki je zaista dramatičan”, naglašava direktorka Fondacije Debora Tabart.

Ni u jednoj oblasti u Australiji nije zabeležen porast broja ovih simpatičnih životinja.

Istraživanje je pokazalo da samo u jednoj oblasti ima preko 5.000 koala, dok ih je u nekim regionima svega između pet i deset.

Tabart kaže da je zemlji neophodan zakon o zaštiti koala.

“Mislim da je akcija sada postala imperativ. Plašim se da su brojevi još gori nego što se procenjuje”, rekla je Tabart za agenciju Rojters.

Pad zabeležen u Novom Južnom Velsu ubrzan je pošto su velika područja šuma uništena u požarima krajem 2019. i početkom 2020.

“Naročito smo zabrinuti zbog oblasti kao što je Novi Južni Vels, gde su suše tokom proteklih 10 godina imale kumulativni efekat – rečni sistemi su potpuno presušili tokom godina, a to je bilo pogubno po eukaliptuse koji su od ključnog značaja za koale”, kaže Tabart.

Kako prenosi Si-En-En, australijska vlada je zatražila od javnosti da izrazi mišljenje o nacionalnom planu za obnovu u Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i području oko Kanbere, kao i o tome da li bi status zaštite koala trebalo da bude podignut sa “ranjivog” na “ugrožen”.

Osim suša i požara, na uništavanju staništa koala doprinose i izgradnja nekretnina i puteva.

“Mislim da su svi svesni toga da su promene neophodne. Ali ako buldožeri nastave da rade, koale će zaista biti ugrožene”, kaže Tabart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari