Dostupni linkovi

Osmani i Grvala: Kosovske vlasti delovale u skladu sa Briselskim sporazumom  


Patrola policije Kosova u blizini severnog kosovskog graničnog prelaza Jarinje, 21. septembra 2021.
Patrola policije Kosova u blizini severnog kosovskog graničnog prelaza Jarinje, 21. septembra 2021.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Kosova Donika Grvala (Gervalla) izjavila je u utorak, 21. septembra, da je uvođenje recipročnih mera prema Srbiji oko registarskih tablica, u skladu sa sporazumom koji su dve strane potpisale u Briselu.

Ona je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocenila da je nepetost koja se stvorila na severu Kosova zapravo posledica jednostranih akcija zvaničnog Beograda.

U večernjim satima 20. septembra oglasila se i predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je takođe istakla da su kosovske vlasti delovale u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Nijedna pretnja iz Srbije neće zaustaviti našu odlučnost da sprovedemo zakon, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, u korist svih građana Republike (Kosova), bez obzira na etničku pripadnost", napisla je Osmani na društvenoj mreži Facebook.

Kosovske vlasti su 20. septembra uvele recipročne mere prema Srbiji u vezi registarskih tablica, odnosno da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju na graničnim prelazima da uzimaju probne tablice koje koštaju pet evra i važe 60 dana.

Međutim, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, blokira puteve oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak zbog ove odluke Vlade Kosova.

Na tim prelazima se od 20. septembra ujutru nalaze i pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova, koji su u pripravnosti.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Iz Vlade Kosova i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tvrde da ove akcije nisu usmerene protiv kosovskih Srba, da se ne želi destabilizacija već da se radi isključivo o poštovanju Briselskog sporazuma.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovori o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica.

XS
SM
MD
LG