Hrvati se uporedili sa Nemcima

Nemačka Kancelarija za statistiku (Destatis) objavila je istraživanje u kom upoređuje cene u 36 evropskih država.

Svet

Izvor: Index

Utorak, 21.09.2021.

11:05

Hrvati se uporedili sa Nemcima
Ilustracija: Depositphotos, ifeelstock

Uzete su cene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

"Bilo zbog posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg proračuna za boravak u inostranstvu", navode iz nemačke Kancelarije za statistiku, prenosi hrvatski Indeks.

Švajcarska najskuplja za život

"Troškovi života bili su najskuplji u Švajcarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cena bio više od polovine (+51 posto) viša nego u Nemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su gotovo dve trećine (-64 posto) niži nego u Nemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u istraživanju", ističu u saopštenju za medije.

Kada je reč o susednoj Hrvatskoj, u njoj je život 36 posto jeftiniji nego u Nemačkoj. Ali te podatke treba dodatno kontekstualizovati.

Ko u Zagrebu zarađuje skoro 3.000 evra mesečno?

Osim u Švajcarskoj, troškovi života takođe su bili veći u većini nemačkih susednih zemalja nego u Nemačkoj. U Danskoj su potrošači morali da plate 28 posto više za kupovinu "reprezentativne korpe". U Luksemburgu je nivo cena bila viša za 25 posto. U Holandiji je razlika u ceni prema Nemačkoj bila +7 posto, u Belgiji i Austriji po +5 posto, a u Francuskoj +4 posto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 posto veći na Islandu i 30 posto veći u Norveškoj nego u Nemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46 posto jeftiniji od onog nemačkog, a u Češkoj 28 posto.

U Hrvatskoj je hleb samo 1 posto jeftiniji nego u Nemačkoj

Generalno su cene manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 posto niži u odnosu na Nemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 posto ispod nemačkog nivoa cena, Španija 13 i Italija 9 posto.

U Hrvatskoj su cene hrane i pića 8 posto niže nego u Nemačkoj, dok je cena hleba samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Nemačkoj, riba 29 posto, a mlečni proizvodi i jaja 5 posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no, zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Nemačkoj.

Dalje, cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u proseku 19 posto.

Za kupovnu moć nisu važne samo cene, već i visina plate

Podaci se baziraju na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističke kancelarije Evropske unije (Eurostat) i izračunima nemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzet nivo cena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cena za isti proizvod u dve zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama. Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

Cene divljaju: Hrvatska ima najveću inflaciju u poslednjih osam godina

No, da bi podaci o cenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosečna plata u Nemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna - dakle, manja od 1.000 evra, dok je u Nemačkoj prosečna mesečna plata oko 2.500 evra.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Nemaca, jer iako imaju većinom niže cene istih proizvoda u prodaji, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: