Koji su dalji koraci dela opozicije koja je napustila međustranački dijalog? 1Foto: Beta/Milan Obradović (Arhiva)

Deo opozicije koji je u petak napustio međustranački dijalog ili ne prihvata sporazum vlasti i opozicije koji su predložili fasilitatori dijaloga iz Evropskog paralementa ili još ne zna koji su dalji koraci u borbi za izborne uslove ili planove dobro krije.

To je jučerašnji utisak nakon što nismo dobili konkretne odgovore o tome šta dalje.

Ono što je šturo rečeno je da će predstavnici SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i NDB narednih dana razgovarati i doneti sve odluke.

Ova grupacija, kao i njene članice pojedinačno, će obavestiti svoje partnere u Evropskom parlamentu o toku dijaloga.

Da će predlog sporazuma koji je sačinila ova skupina stranaka biti poslat svim poslaničkim grupama u EP najavi jer i Dragan Đilas predsednik SSP, u petak nakon što je napustio međustranački dijalog budući da nijedna mera nije prihvačena.

Član Malog veća inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović, za Danas kaže da će se NDB kao i do sada truditi da bude konstruktivan.

– U narednom periodu ćemo poslati pismo evropskim partnerima koji nisu bili prisutni na terenu, pri čemu najviše mislimo na grupaciju zelenih partija, u kojem ćemo ih obavestiti o toku dijaloga i zaključcima. Proces i zaključci su za nas neprihvatljivi jer izražavaju samo volju režima, a ne dogovor između strana Nevezano od ovoga mi ćemo nastaviti da radimo sa građanima i građankama na terenu i da se zajedno sa njima borimo za više demokratije u našem društvu, za bolje uslove za izbore i više medijskih sloboda – naveo je Veselinović.

Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović je gostujući na televiziji N1 je rekao da su svi scenariji u igri.

Na pitanje da li je pobeda napuštanje dijaliga, on je odgovorio da je ovo jedna stepenica u borbi za slobodne izbore. Upitan kako doći do slobodnih izbora on pominje proteste 1996.

– Možda pitate i pravog čoveka. Vodio sam 1996. studentski protest koji je dao rezultate. Sve opcije su moguće. I protesti i bojkot izbora – naveo je on.

U pitan da li je moguć izlazak na izbore, on je rekao da to zavisi od uslova.

Prema njegovim rečima, u narednih 15 ili 20 dana sledi intenziviranje razovora u opoziciji i to na dva nivoa.

Prvi unutar ove grupacije od šest partija a zatim i sa drugim partnerima poput Narodne stranke, objasnio je Gavrilović.

I dok predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačič, koji je uz Tanju Fajon, Vladimira Bilćika, Knuta Flakenštajna i Eduarda Kukana fasilitator dijaloga, kaže da je sijaloig gotov, Narodna stranka pak veruje da je nastavak razgovora moguć kao i postizanje sporazuma do 3. oktobra.

Kako je objasnio potpredsednik Narodne stranke Mirosav Aleksić, 3. oktobra je tačno šest meseci do najavljenih izbora i ostaje vreme za primenu dogovorenog.

Ostatak opozicije poput SDS Borisa Tadića najavio je učešće u predloženom telu za nadzor medija i RIK-u, dok Dveri tek treba da donesu odluku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari