BiH

Komšić se Guteresu požalio na susjede i Republiku Srpsku

Komšić se Guteresu požalio na susjede i Republiku Srpsku
Foto: N.N. | Komšić se Guteresu požalio na susjede i Republiku Srpsku

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, za kojeg je srpski član tog državnog tijela Milorad Dodik rekao da u Njujorku boravi samoinicijativno, sastao se uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija s generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom i požalio mu se da susjedne države doživljavaju BiH kao "ratni plijen".

Zvanično saopštenje o susretu Komšića sa Guteresom nije objavljeno na zvaničnoj internet stranici Predsjedništva BiH.

Kako prenose sarajevski mediji, Komšić je Guteresu "obrazložio poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru evroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji".

Istakao je, navodi se, da susjedne države, koje su "tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen".

Rekao je, dodaje se, da je u Republici Srpskoj na snazi "političko protivljenje zakonu o zabrani negiranja genocida te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija".

Rekao je i da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji da promoviše "etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građan", kao i da je zatražio snažniju podršku UN u zaštiti osnovnih ljudskih prava.

Guteres je, navodi se, rekao da s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da "shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka".

Navodi se i da je rekao da će "Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije