Читај ми!

Prijavljivanje za vakcinu protiv sezonskog gripa preko e-Uprave

Preko portala e-Uprava građani se mogu jednostavno prijaviti za vakcinaciju protiv sezonskog gripa koja će početi 15. oktobra, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Mihailo Jovanović rekao je da građani ne moraju da budu registrovani na portalu e-Uprava kako bi se prijavili za vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

"Nema potrebe da građani budu registrovani na portalu, što znači da za starije ukućane prijavu interesovanja sa osnovnim podacima za vakcinaciju mogu da pošalju i njihovi mlađi ukućani", rekao je Jovanović za TV K1.

Dodao je da u osnovne podatke spadaju ime i prezime, JMBG, imejl adresa ili mobilni telefon zainteresovanog ili nekog ukućanina.

Jovanović je naveo da se u formular na portalu e-Uprava unose i podaci o tome na kojoj opštini bi građanin da se vakciniše, da li ima neko od specifičnih oboljenja i da li je potrebna terenska ekipa za vakcinaciju, ukoliko ne može da izađe iz kuće.

"Građani odmah dobiju imejl ili SMS poruku sa potvrdom prijave, a kada vakcinacija počne 15. oktobra, slaćemo na isti način poruke gde i kada mogu da se vakcinišu. Vakcina ima dovoljno, a prioritetne grupe su stariji do 60 godina i oni sa hroničnim oboljenjima, trudnice i zaposleni u centrima za socijalni rad", najavio je Jovanović.

"Cilj je da se ne sudare kovid i sezonski grip" 

Naglasio je da će vakcinacija protiv sezonskog gripa biti obavljena na punktovima za vakcinisanje protiv kovida 19.

"Cilj je da i na ovaj način, sa ovom vakcinom podignemo kolektivni imunitet i ne dozvolimo da se sudare kovid i sezonski grip. Ovim se želi i da se izbegne izlaganje građana zaražavanju dok stoje u redovima u domovima zdravlja, već da mogu da dođu direktno na vakcinaciju kada im je zakazana. Na taj način ćemo organizovati i sve buduće vakcinacije", naglasio je Jovanović.

Dodao je da je treću dozu protiv kovida do sada u Srbiji primilo gotovo 450.000 građana i pozvao sve koji su dobili poruku da mogu da prime treću dozu, odmah odu do najbližeg doma zdravlja i obave vakcinaciju.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво