Najnovije vesti
Vesti Svet
Jasna poruka za "branitelja hrišćanskog sveta": Kako je papa sedam sati prozivao Orbana, a da mu IME NIJE NI POMENUO

Jasna poruka za "branitelja hrišćanskog sveta": Kako je papa sedam sati prozivao Orbana, a da mu IME NIJE NI POMENUO

Lider Mađarske i samozvani branitelj hršćanskog sveta obavestio je Svetu Stolicu da je odlučan u nameri da spasi evropsku civilizaciju tako što će zaustaviti "zlikovce" sa istoka. Papa je, po njegovom mišljenju, potcenio ovu pretnju i trebalo bi da podrži Mađarsku u toj borbi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Papa Franja Viktor Orban Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Papa Franja Viktor Orban

Ovo je suština pisma koje je mađarski kralj Bela IV napisao papi Inoćentiju IV sredinom 13. veka, dok je Evropa strahovala od invazije Mongola. Neočekivano, ali ne i iznenađuje, dokument se ponovo pojavio ove nedelje, kada ga je sadašnji lider Mađarske, premijer Viktor Orban, poklonio papi Franji.

Orban nije poznat po suptilnosti, pa ni njegova poruka nije bila takva. U proteklih 11 godina on je Mađarsku - njene medije, sudove, akademsku zajednicu, politiku i društvo - učinio svojim ličnim feudom, umotavši se u plašt hrišćanstva, konzervativizma, nativizma i porodičnih vrednosti. Od izbegličke krize 2015. obećava je da će zaustaviti migrante, posebno muslimanske, koje očigledno smatra modernim ekvivalentom Mongola.

Foto: JOHN THYS / Tanjug/AP

Ovaj populizam "upalio" mu je kod kuće, ali ne i u većem delu ostatka Evropske unije. Pozivajući se na kršenje osnovnih vrednosti bloka prema članu sedam ugovora EU, Brisel je pokrenuo postupak sankcionisanja Mađarske i Poljske. Dve zemlje su optužene za podrivanje vladavine prava, slobode štampe i akademskih sloboda, prava homoseksualaca i drugih osnova liberalnog i tolerantnog društva.

Rezultat je iscrpljujući rat između pluralizma i populizma na kontinentu u kojem nijedna strana ne može da odnese konačnu pobedu. EU nema mehanizam za izbacivanje "zabludelih" država članica. Sve što može je da izvrši pritisak. Prošle nedelje, Evropska komisija zatražila je od vrhovnog suda bloka da izrekne novčane kazne Poljskoj zbog nepoštovanja naloga čiji je cilj obnova nezavisnosti pravosuđa zemlje.

Ali takva vrsta pritiska nosi rizik od "bumerang" efekta. Orban i njegovi kolege u Poljskoj uživaju u karikiranju EU kao "carstva" koje ugnjetava sinove i ćerke istočne Evrope, piše "Blumberg".

Pa ipak, Budimpešti i Varšavi je takođe potreban EU novac. Izlazak u stilu Velike Britanije nije opcija, pogotovo jer Mađari i Poljaci i dalje velikom većinom žele da ostanu u bloku. Mnogi su takođe umorni od ponašanja njihovih vlada, pa su ti mađarski i poljski glasači možda poslednja nada EU, naročito uoči izbora u Mađarskoj sledeće godine.

Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tu na scenu stupa papa. On nema nikakve veze sa EU - Vatikan nije članica. Ali Franji je stalo do tolerancije, ne samo među hrišćanima, već i prema Jevrejima, muslimanima i svima ostalima. I on definiše hrišćanske vrednosti kao pomaganje izbeglicama, umesto ispaljivanja suzavca i vodenih topova na njih, kao što je to učinio Orban.

Zato su, dok se papa Franja pripremao za put u centralnu Evropu, bile potrebne neke diplomatske finese. Bilo je očigledno da je Orban pokušavao da iskoristi papu kao oslonac za njegov imidž branioca hrišćanskih vrednosti. Papa je upravo to pokušavao da izbegne i poslao je svoju ličnu poruku Mađarima.

Tako je papa otišao u Budimpeštu, ali samo na sedam sati. Sa Orbanom se sastao samo na 40 minuta, tokom kojih nije izričito pomenuo migraciju. Ali ipak je bio sasvim jasan.

Pročitajte još

Obraćajući se liderima jevrejske zajednice nakon sastanka sa Orbanom, upozorio je na oživljavanje antisemitizma. Tokom mise i tokom čitave posete, papa je iskoristio svaku priliku da metaforom pozove svoje slušaoce u sukobu otvorenog i zatvorenog društva stanu na stranu prvog. On je pozvao Mađare da sruše zidove, izgrade mostove dijaloga, pruže ruke prema svima i prihvate različitosti, umesto da strahuju od njih.

A kad je njegovih sedam sati prošlo, papa, koji se još oporavljao od operacije debelog creva, otputovao je na puna četiri dana u susednu Slovačku. Zemlju koju vodi progresivna predsednica koja je pobedila populiste na izborima. Papina poruka nije mogla da bude očitija.

Orban verovatno neće biti impresioniran. Ali drugi Mađari, možda sada razmišljaju o tome da li i dalje žele da zemljom vlada neko ko uzore nalazi u 13. veku.