MLADIĆ TOKOM SKRIVANJA MENJAO IME NA DVE NEDELJE: Đinđić Hagu nudio da bude isporučen kad i Milošević!
Foto: Srdjan Suki EPA, Eric Marti EPA

dugo skrivana tajna

MLADIĆ TOKOM SKRIVANJA MENJAO IME NA DVE NEDELJE: Đinđić Hagu nudio da bude isporučen kad i Milošević!

Politika -

Vlast u Srbiji nakon 2000. smatrala da bi bivšeg komandanta VRS bilo lakše uhapsiti u RS, pa su hteli da mu postave ultimatum - ili napuštaš Srbiju, ili te hapsimo, otkrila je bivša portparolka Haškog tribunala svojevremeno u knjizi

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske i haški osuđenik Ratko Mladić je tokom bekstva i skrivanja zbog haške optužnice menjao ime na dve-tri nedelje, a jedno vreme je iznajmljivao više stanova u centru Beograda.

Bivši premijer Zoran Đinđić ponudio je Hagu da Mladić bude uhapšen 28. juna 2001. godine i da ga tog dana isporuči zajedno s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, ali taj plan nije uspeo.

Sve to je u svojoj knjizi „Mir i kazna“ svojevremeno otkrila bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, koja do detalja opisuje potragu i pokušaje hapšenja Mladića, ali govori i o tome čiju je zaštitu on uživao.

Koštunica protiv

- Brutalno ubistvo reformski orijentisanog premijera Zorana Ðinđića 12. marta 2003. znatno je umanjilo izglede da Mladić bude izručen Hagu. Karla del Ponte kako-tako pokušava da održi međunarodni pritisak na Srbiju. Ona takođe računa na saradnju između srpske tajne službe i američkih obaveštajaca, koji operišu u Srbiji od kada je sklopljen sporazum između Ðinđića i CIA. Mladić je napustio svoju kuću na selu da bi se povukao u dublju anonimnost. Od tada, on cirkuliše između sedam stanova koje su iznajmili njegovi zaštitnici, u centru Beograda, pod lažnim imenima, koja on menja svake dve ili tri nedelje - navela je Artmanova.

Ona je opisala i kakvo je bilo političko raspoloženje u Srbiji početkom dvehiljaditih kad je reč o hapšenju Mladića. Ðinđić je bio za to da se taj posao završi, ali jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica nije.

- Ðinđić je obećao Karli del Ponte da će joj predati Mladića, ali je zatražio malo vremena. „Mladić je u Srbiji i ja moram da postignem politički konsenzus da bi se on izručio Hagu. A to neće biti lako, ali ne znači i da je nemoguće. Koštunica je smeten i neće preći u akciju kad je reč o Mladiću. Povrh toga, on smatra da su dani Tribunala i vaši dani odbrojani.“ Ðinđić zna da bi intervencija srpske policije u cilju hapšenja Mladića izazvala brz odgovor vojske. On najpre pokušava da ubedi Koštunicu da se pokori međunarodnim propisima i da što pre počne da sarađuje s Tribunalom - navela je Artmanova i dodala:

- U januaru 2002. u Njujorku, Ðinđić Karli del Ponte najavljuje svoj plan: „Zatražio sam od Amerikanaca da mi pomognu da utvrdim gde se Mladić nalazi, ali oni kažu da ne znaju gde je on. Ipak smo sklopili dogovor sa CIA. Ukoliko je Mladić izvan Srbije, CIA će delovati. Nebojša Pavković (tadašnji načelnik Generalštaba) poslaće dvesta ljudi i postaviće mu ultimatum: ili napuštaš Srbiju, ili te hapsimo. Nadamo se da će otići. Lakše bi bilo uhapsiti ga u Republici Srpskoj, jer tamo on ne može da se osloni, kao Karadžić, na široku mrežu podrške.“ Mladić nema ni najmanju nameru da se preda ili da napusti Srbiju, gde se oseća sigurno.

Ovo se nije znalo

Milošević pred smrt: „Ratko je pravi džentlmen“

Artmanova je u knjizi pisala i o bliskoj vezi Mladića i Miloševića, otkrivajući i šta je nekadašnji predsednik poslednje rekao o generalu VRS:

- Od kada je otišao iz Bosne u martu 1997, Mladić živi u Srbiji pod zaštitom najviših državnih vlasti. Slobodan Milošević pokazuje veliko divljenje prema krvoločnom generalu. Uoči svoje smrti u Hagu, u martu 2006, on kaže ostalim pritvorenicima iz svog okruženja: „Ratko Mladić je veliki komandant, pravi džentlmen.“

Slobodan Milošević
foto: EPA/Saša Stanković

Na 500 metara od Karle

Bivša portparolka Tribunala navodi i Mladićeve aktivnosti u to vreme, među kojima je proslava odlaska u penziju, a u jednom trenutku se čak našao i na 500 metara od Karle del Ponte, na čijoj je poternici tada bio.

- Četvrtog juna 2002, u Beogradu, on svojeručno potpisuje odluku o svom penzionisanju i imenuje tri punomoćnika koji mogu da podižu njegovu penziju: svoju suprugu Bosiljku, svog sina Darka i šefa jedinice zadužene za njegovu bezbednost. U samom centru Beograda, Mladić narednih dana slavi svoj odlazak u penziju. U restoranu Doma vojske, malo ispod Trga republike, sa svojom suprugom i bivšim kompanjonima i dalje je čest gost u „Bevandi“ na Banovom brdu. Dvadeset prvog oktobra 2002, on večera u „Miloševom konaku“, na Košutnjaku, samo 500 metara od rezidencije švajcarskog ambasadora, u kojoj Karla del Ponte razgovara s međunarodnim diplomatama, nakon svoje posete Beogradu.

Artmanova smatra da je Mladić namerno rugao međunarodnoj zajednici.

- Kad se Mladić leči, u proleće 2001, a zatim 2002, u beogradskoj vojnoj bolnici, on ne koristi podzemni ulaz u nivou garaže, već prolazi kroz glavna vrata. Mladić se takođe pojavljuje na venčanju svog sina Darka i prisustvuje ceremonijama u Domu vojske, koji se nalazi u samom centru Beograda. On često posećuje restorane u svom kvartu, odlazi na fudbalske utakmice. Beograđani ga redovno sreću. Svojim višestrukim pojavljivanjem on se ruga međunarodnoj zajednici. Snage NATO raspoređene u susednoj Bosni i Hercegovini ne mogu da dejstvuju u Srbiji čak i kad bi to htele. One tako mogu da odbiju predlog koji je Ðinđić izneo u razgovoru s Karlom del Ponte 28. juna 2001. Srpski premijer, koji tog popodneva telefonom zove glavnu tužiteljku kako bi je obavestio da je izručenje Slobodana Miloševića u toku, predlaže da joj odmah izruči i Mladića. „Ukoliko NATO može da dejstvuje bez odlaganja, u toku od četiri sata“, predlaže on. Mladić se u to vreme nalazi u svojoj kući u Beogradu - navela je Artmanova.

Radio na građevini

Mladić ipak nije tada uhapšen, već 2011. u selu Lazarevo, kraj Zrenjanina. Ono što je poznato jeste da je tokom skrivanja promenio više lokacija, da se bavio raznim poslovima, od bavljenja pčelama do radova na građevini. Dok je radio na građevinama, koristio je ime Milorad Komadić.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Ljiljana Bulatović
foto: Printscreen

Ljiljana Bulatović, novinarka i autorka biografije Ratka Mladića, kaže za Kurir da ne veruje da se general VRS u Beogradu baš tako slobodno kretao:

- Doduše, ja to ne znam tačno jer kad je odlučio da se krije, prekinuo je svaku komunikaciju sa mnom, rekao je da ja treba da radim svoj posao, tako da sve vreme nisam imala nikakva saznanja, niti sam se interesovala, poštujući njegovu zapovest. Pratila sam posle šta se dešava s njim preko jataka. To suđenje njima i ta priča je jako grozna, tako su namučili te ljude. Oni sve vreme izmišljaju i iživljavaju se.

štampano izdanje 21.9.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

OBELEŽAVAMO MALU GOSPOJINU: DANAS DVA POKLONA - IKONA ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE I DODATAK STARS

Mala Gospojina, Kurir
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u utorak, 21. septembra, obeležavaju rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina.

Danas dnevne novine Kurir poklanjaju ikonu ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE sa zlatotiskom i molitvom i dodatak Stars.

Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice spada u red najvećih crkvenih praznika.

Bogorodica je rođena u Nazaretu od roditelja Joakima i Ane. Prema očevim rečima, Bogorodica Marija je bila carskog roda Davidovog, a po majčinim rečima, bila je od roda prvosvešteničkog. Po Božjem blagoslovu, Ana je u poznim godinama rodila kćer Mariju.

U narodu postoje razni običaji koju su posvećeni Maloj Gospojini. Svadbe u jesen kreću od 21. septembra, poljoprivrednici počinju sa oranjem i setvom zimskih useva, a organizuju se i razne stočarske svečanosti. Mala Gospojina je, takođe, i slava mnogih srpskih porodica.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

štampano izdanje 21.9.2021.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track