POVRATAK ZOBNATICE: Ajskenig iz štale "Stanarević" dobio najskuplju trku u Srbiji vrednu 2,5 miliona dinara, domaće grlo treće
Foto: Marica Pavkov

konjički sport

POVRATAK ZOBNATICE: Ajskenig iz štale "Stanarević" dobio najskuplju trku u Srbiji vrednu 2,5 miliona dinara, domaće grlo treće

Ostali sportovi -

Nagrade uručili ambasadori Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubarak al Daheri i Izraela Jahel Vilan, kasačke trka posmatrala i direktorka francuskog LeTROT-a Emanuela Morvilers. - Velike zasluge Aleksandra Radovanovića za preporod najtrofejnije ergele u bivšoj Jugoslaviji, angažovan i odlični trener Ivan Tanasković

U ergeli Zobnatica, pred oko 4.500 gledalaca, održan je drugi trkački dan ove godine. Zanimljivo, nagradni fond u glavnoj trci "Kup Zobnatice" koja je ovaj put nosila i naziv "Kup ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata", iznosio je 2,5 miliona dinara, po čemu je to, ipak, najskuplja trka u Srbiji, a ne "Kup Ljubičeva" kako je donedavno bilo. Iznenađujući pobednik je ždrebac Ajskenig, petoplasirani u austrijskom derbiju, koga je jahao Aleksa Stanarević, a u vlasništvu je porodice Stanarević iz Uba. Vreme pobednika 2:26,6.

Privatna Arhiva
foto: Marica Pavkov

Za čak pet dužina je bio bolji od Tintoreta (džokej Miloš Milojević Struja, trener Miroslav Kolar, vlasnik Dejan Stojadinović). Treće mesto je pripalo domaćinima, odnosno kobili Hantres koju je jahao Goran Mešetović, a u treningu je kod odličnog trenera Ivana Tanaskovića, koga je angažovla Zobnatica. Četvrta je bila kobila Keln (džokej Saša Glogovac, trener Bojan Šendeković, vlasnik Šotrina štala RS). Počasne nagrade pobedniku trke predao je ambasador UAE u Srbiji Mubarak al Daheri.

Bila je to grup 1 trka na 2400 metara na travnatoj podlozi, a podbacili su favoriti iz Mađarske Bank (džokej Kristijan Njezi, trener Gabor Maronka, vlasnik Danijel Vujić) i odlični trogodac iz Bosne i Hercegovine Zvarovski, koga je jahao iskusni Aleksandar Šašić iz Šapca.

Zobnatičku milju za nagradni fond 400.000 dinara dobio je Ahiles, koji je u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu, jahao ga je Darko Ljubomirović, a vlasnik je Dejan Radulović. Na istoj distanci (200.000 dinara) trijumfovao je odlični Maksimilijan LP iz štale "Lastin put" kod Valjeva, veoma ambicioznog vlasnika Vladana Damjanovića. U sedlu je bio Aleksandar Šašić, a trener je Vladimir Kojo iz Beograda. Nagrade u ovom "Ambasador kupu", predao je ambasador Izraela u Srbiji Jahel VIlan. U prvoj galopskoj trci (150.000 dinara) pobedila je trogotkinja Šou Never, koja je u treningu kod Šapčanina Dušana Pajića, a džokej je bio Goran Mešetović.

- Sezona u Zobnatici je već otvorena pre tri nedelje. Ove godine ćemo organizovati ukupno četiri trkačka dana. U glavnoj trci su praktično startovali najbolji konji iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske - rekao je za RTS predstavnik Zobnatice Aleksandar Radovanović, kome pripadaju velike zasluge za preporod ergele u kojoj preovlađuje arapski kapital.

Privatna Arhiva
foto: Marica Pavkov

Pored četiri galopske, održano je i pet kasačkih trka. Državno prvenstvo za trogoce (2300 metara, autostart), osvojila je Tekila, u čijim sulkama je bio Miodrag Pantić. Vreme 1:19,9 prosečno po kilometru. Pobednički pehar je predao vojvođanski pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević. Trkama kasača je prisustvovala i direktorka LeTROTA iz Francuske Emanuela Morvilers. Inače, Francuska je vodeća zemlja kasačkog sporta u Evropi, a iza nje su u prvom redu još samo Švedska i Italija.

Privatna Arhiva
foto: Marica Pavkov

Zobnatica ima trenutno oko 40 konja, a ergela pored Bačke Topole koja postoji još od 1779. godine ima i veliki turistički potencijal. Zlatni period ergele je bio između dva svetska rata, kada je vlasnik Zobnatice bio legendarni Julije Lelbah, jedan od najvećih konjara koga je naša zemlja ikada imala.

U potpunoj senci konjičkog spektakla u Zobnatici, ostale su nedeljne kasačke trke u Pančevu i galopske u Šapcu, gde je naš najbolji trener Bojan Šendeković objavio da je četvorogodi kastrat Nir Poet, za koga tvrdi da je galoper godine u Srbiji, ostvario četvrtu uzastopnu pobedu, a treću u grup 1 trkama. Pobedio je u trci grada Šapca na 2000 metara (jahač Aleksandar Šašić), uz ostvareno vreme 2:07,0.

Anđels Glori LP treća u Karlovim Varima

Trogoda omica Anđels Glori LP, čiji je vlasnik Vladan Damjanović, izuzetno ambiciozni prvi čovek štale "Lastin put" kod Valjeva, zauzela je treće mesto na trci na 3000 metara, a na ovoj dugoj distanci u sedlu je bila Lusi Fijalova. Anđels Glori LP je prethodno bila druga u češkim Pardubicama.

Fijakerijada u Starim Banovcima

Posle Batajnice i Golubinaca, ali i Kikinde i Gaja kod Nakova protekle nedelje, u utorak će se na Malu Gospojinu održati fijakerijada u Starim Banovcima, još jedna u Sremu gde se diče carskim konjima - lipicanerima. Glavni domaćin je legendarni Stevica Dražeta i konjički klub Podunavlje-Balta, a domaćini najavljuju lepo druženje kraj Dunava, a kao specijalitet i bika na ražnju.

Kurir sport / Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track