Izgubio izbore od dvojnika varalica 1FOTO:Facebook.com visboris

Ruski opozicioni političar Boris Višnjevski izgubio je na izborima u Sankt Peterburgu tokom vikenda, kada su održani lokalni i parlamentarni izbori širom Rusije, od protivnika dvojnika bliskih Kremlju, piše portal themoscowtimes.com.

Kako se navodi, dvojica kandidata u Sankt Peterburgu promenili su imena i izgled kako bi više ličili na Višnjevskog.

Prema preliminarnim rezultatima, Višnjevski, kandidat liberalne partije Jabloko, izgubio je od Sergeja Solovjeva iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Izbore su, navodi se, obeležile nepravilnosti i navodi o izbornim prevarama, a prevremeni rezultati pokazuju „laku“ pobedu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Slučaj Višnjevskog bio je na naslovnim stranama štampe uoči izbora nakon što je tvrdio da su dvojica kandidata promenila ime i izgled u zajedničkoj taktici nominovanja „dvojnika“ kako bi se glasovi podelili i pobeda donela drugom kandidatu.

Na predizbornim plakatima pomenuta dvojica slikani su sa bradom poput one koju ima Višnjevski i brkovima.

Tako su se za mesto u opštinskom parlamentu Sankt Peterburga kandidovala trojica Borisa Višnjevskih. Jedan je lider lokalnog ogranka opozicione partije Jabloko i član skupštine grada od 2016. Drugi je član Jedinstvene Rusije a treći prodavac automobila. Pretpostavlja se da su namerno ubačeni u trku kako bi pokupili glasove poznatijeg imenjaka.

Jednog od lažnih Višnjevskih Nova Gazeta identifikovala je kao Viktora Bikova, lokalnog odbornika iz vladajuće Jedinstvene Rusije. On, kako navode, izgleda potpuno drugačije od fotografije sa njegovim imenom koja se mogla naci na internet stranici opštine.

Kada je dopisništvo Radija Slobodna Evropa iz Rusije  pokušalo da kontaktira bivšeg Bikova, pitao se kako su došli do njegovog broja. „Zar ne znate da je neetično telefonirati ovde bez dozvole šefa?“ A onda je, kažu, spustio slušalicu.

Pravi Višnjevski (65) je za Znak.com rekao da mu je ranije danas onemogućeno da podnese zvaničnu žalbu na ishod glasanja. Kako kaže, kada je otišao da podnese žalbe petorica muškaraca su pogledali kopije žalbe, propitivali ga, ali ništa dalje nisu preuzeli.

Slična taktika upotrebljena je u Sankt Peterburgu 2016. Tada se Jekaterina Lebedeva kandidovala za mesto u lokalnom parlamentu kao i manje poznata prezimenjakinja, koja je mnogo ličila na Lebedevu, a koja se zvala Jevgenija Lebedeva.

„Izgubila sam na tim izborima“, rekla je Lebedeva za RSE. „Ta Jevgenija je uzela oko 30 odsto mojih glasova. Pojavila se jedan red iznad mene na glasačkom listiću, a moji birači su samo pogrešili“.

„Ovaj trik je veoma star – iz devedesetih godina“, rekao je politički analitičar Konstantin Kalačjov. „Prošlo je 27 godina, ali i dalje funkcioniše“.

S obzirom da su danas prebrojani gotovo svi glasovi, stranka Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina je na putu da zadrži većinu u parlamentu.

Glasanje je usledilo nakon nezapamćenog obračuna vlasti i opozicije dok su svi otvoreni kritičari Kremlja bili sprečeni da se kandiduju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari