20. septembar  2021. 09.29  →  11.25 | Izvor: FoNet, Tanjug

Saobraćajne tablice, reciprocitet za Srbiju

PRIŠTINA -

Vlada Kosova odlučila je danas da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, prenela je Ekonomija onlajn i objavila dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova u kojem se navodi da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.

Probne tablice se mogu dobiti na svim prelazima, a svi vozači se obavezuju da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila, prenosi Kosovo onlajn.

tablica,, tablice

Važenje probnih tablica je 60 dana. Taksa za probne tablice je pet evra, a stranke će dobiti potvrdu zbog uverenja o registraciji vozila.

Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da primene odluku, koja je stupila na snagu danom potpisivanja.

Gazeta ekspres prenosi da su Specijalne jedinice poslate na Jarinje da postave "probne tablice" na automobile iz Srbije.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Specijalne jedinice Kosovske policije smeštene su na prelazu Jarinju između Srbije i Kosova, a kako se navodi, obraćaju pažnju na red i mir.

Tokom vikenda postavljeni su kontejneri u kojima će se, prema podacima Kosovske policije, raditi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati.

KP: Tablice KM, PR i GL više ni na severu KiM

Kosovska policija saopštila je danas da će se primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovoditi na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Kako je rečeno za Kosovo onlajn, policija će danas upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama, kako se navodi, gradova Srbije i koji su pre uvođenja tzv recipročnih mera ušli na KiM da su u obavezi da izvade privremene tablice.

Navedeno je da donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na KiM koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa KIM izmeštene u gradovima centralnom delu Srbije.

Iz policije je rečeno da su važeće samo oznake "RKS", a da vozilima sa tablicama KM, PR, GL, novom odlukom vlade u Prištini više nije moguće upravljati ni na severu KiM.

Policija od jutros obaveštava vozače da privremene tablice mogu preuzeti isključivo na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije.