Specijalne jedinice Rosu na prelazima na Kosovu, skidaju srpske tablice 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić – Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije, podsećajući da Srbija 10 godina naplaćuje slične tablice građanima sa Kosova, prenosi danas Kosovo onlajn.

Bezbednosna situacija je stabilna, a Kfor nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN – proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, saopštila je danas misija.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će u toku dana biti održan razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i da će biti preneta poruka – ili će Briselski sporazum biti na snazi, ili ga neće biti.

Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je danas, povodom uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz Srbije dolaze na Kosovo, da bi trebalo zaustaviti napetosti koje dolaze sa obe strane i da je dijalog mesto za rešavanje takvih sporova.

Reporterka N1 javlja da je situacija na prelazu Merdare mirna i da se nove mere sprovode neometano – vozači sa srpskim tablicama menjaju iste i prelaze granicu.

„Prost narod ništa ne može. Kako diriguju, tako moramo i mi da igramo. Imali smo požarevačke tablice. Bio sam na kontroli u Beogradu, brat je trebao da me vodi kući. Ostali smo tu sat vremena bezveze“, rekao je Mifalj Demiri za N1.

Rosu pretresa građane koji su peške krenuli u centralnu Srbiju

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu, javlja RTS.

Srbi sa severa KiM blokirali Jarinje u oba smera

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu, prenosi RTS.

Kako javlja reporter Kosova onlajn sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta od strane vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz centralne Srbije.

Oni su zaustavili saobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Među okupljenim građanima su i zvaničnici Srpske liste – gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić, kao i pojedini odbornici. Potom su pristigli kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

„Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju decu za svoje porodice“, obratio se Rakić medijima.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Građani se okupili u Leposaviću

Na putu između Zvečana i Leposavića, kod Balabana, raspoređeno je više oklopnih vozila specijalne jedinice Policije Kosova koja, kako saznaje RTV Kim, jutros nisu zaustavljala vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Međutim, u Leposaviću su počela okupljanja građana, a parkirano je i više kamiona srpskih privrednika, prenosi RTK2.

Kako javlja RTV Kim, na putu ka Leposaviću pojačano je prisustvo policijskih patrola.

U samom Leposaviću počelo je okupljanje građana, a parikrano je više kamiona privrednika iz ovog kraja, kao i automobila. Očekuje se da građani krenu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Simić (Srpska lista) potvrdio da su jedinice ROSU na prelazima Jarinje i Brnjak

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeno više od 20 vzila specijalnih jedinica kosovske policije.

On je  za TV Pink kazao da su na tim prelazima raspoređena većinom blindirana vozila, kao i da pripadnici jedinice ROSU nose „duge cevi“.

„Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo građane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika“, kazao je Simić.

Navodeći da je akcija povezana sa temom registarskih oznaka, potpredsednik Srpske liste je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja.

„Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da će naći političko rešenje“, kazao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari