Tekst objavljen: 19.09.2021 16:00        


Posrnula kineska kompanija za razvoj nekretnina Evergrande Group mogla bi ugroziti manje kineske banke ako više ne bude mogla podmirivati finansijske obveze, a ugroženi bi mogli biti i drugi sektori privrede, upozorila je agencija Fitch

Da li preti nova hipotekarna kriza?


Evergrande pokušava obezbediti novac kako bi podmirila obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obaveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzrokovati veće rizike za kineski finansijski sistem ako ne budu stabilizovane.

Fitch je 7. rujna smanjio kreditni rejting Evergrande Groupu sa "CCC+" na "CC", signalizirajući da kompanija verovatno neće moći u celosti podmiriti svoje finansijske obaveze.

Evergrandeovi dugovi prema bankama i drugim finansijskim institucijama iznose 572 milijarde juana (88,8 milijardi dolara), ali banke takođe mogu neizravno biti izložene dugovanjima nekretninske kompanije prema dobavljačima roba i usluga, koja dosežu 667 milijardi juana, ističe Fitch.

"Smatramo da bi (Evergrandeova) nemogućnost ispunjavanja obveza ojačala polarizaciju kredita među graditeljima i mogla bi nepovoljno uticati na neke manje banke”, objavila je agencija u utorak.

"Manje banke s većom izloženošću Evergrandeu ili drugim ranjivim kompanijama za razvoj nekretnina mogle bi se suočiti sa značajnim povećanjem loših kredita, zavisno o tome kako će se razvijati kreditni slučajevi koji uključuju Evergrande", mišljenja su u agenciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Upozoravaju i da bi mnogi sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku, iako bi ukupni uticaj na bankarski sektor trebalo biti moguće držati pod kontrolom, prenosi Seebiz.

Podsećaju da je nedavna provera otpornosti banaka na nepovoljne uslove poslovanja pokazala da će se prosečna stopa adekvatnosti kapitala blago smanjiti samo ako udeo loših kredita u ukupnim kreditima za razvoj nekretnina poraste za 15 baznih bodova.

Procenjuju da će rizik značajnog pritiska na cene stambenih nekretnina, ako Evergrande ne bude mogao vraćati dugove, biti nizak i očekuju intervenciju vlade u Pekingu kako bi se zaštitili interesi domaćinstava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipotekarna kriza evergrande grupa hipoteka hipoteke kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana