vakcinacijaFoto: Fonet/ Božana Pavlica

Do današenjg dana manje od 20 zemalja u svetu, među kojima su i neke ostrvske zemlje koje su pod protektoratom velikih država, uspelo je da vakciniše protiv korona virusa više od 70 odsto svog stanovništa, pokazuju podaci portala ourworldindata.org.

Prva država na planeti je Gilbraltar koja je vakcinisala celokupno stanovništvo.

Za njom sedi Portugalija sa skoro 82 odsto potpuno vakcinisanih, te Malta sa 81 odsto i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 80 odsto.

Na Islandu je takođe skoro 80 odsto građana primilo obe doze vakcine protiv kovida, a u Singapuru 77 odsto.

Španija je vakcinisala 76 odsto stanovništva, Katar više od 75 odsto, Danska više od 74 odsto, a Urugvaj 73 procenta.

Više od 70 odsto potpuno vakcinisanih je i u Čileu, Farskim ostrvima, Irskoj, San Marinu, Belgiji, Sejšelima i Kini.

Nije veliki broj ni zemalja koje su premašile 60 odsto imunizovanih građana. To su Kanada, Aruba, Nauru, Italija, Velika Britanija, Norveška, Francuska, Mongolija, Holandija, Izrael, Bahrein, Nemačka, Švedska, Mauricijus, Butan, Kipar i Maldivi.

U regionu po ovom pitanju je najuspešnija Slovenija sa 46 odsto, a za njom slede Srbija sa skoro 42 odsto, Hrvatska oko 41 odsto, Crna Gora sa 32 procenta, Kosovo 22 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini vakcinisano svega 13 odsto stanovništva.

Po davanju treće ili „buster“ doze vakcine prvi na svetu je Izrael gde je ponovo vakcinisano više od 34 odsto građana. Sledi Urugvaj sa 21 odsto, Čile i Island sa po skoro 14 odsto, Turska 12 odsto i Dominikanska Republika sa više od sedam procenta.

U Mađarskoj je treću dozu primilo oko šest odsto građana, a u Srbiji 5,8 odsto. Više od pet se beleži još u Kambodži, dok su sve ostale zemlje ispod jedan.

Link za iskazivanje zainteresovanosti za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji https://imunizacija.euprava.gov.rs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari