Svet

0

London brani svoj pristup bezbednosnom sporazumu s Vašingtonom i Kanberom

Autor: KP

Izvor: Beta

London brani svoj pristup bezbednosnom sporazumu s Vašingtonom i Kanberom

Izvor: Beta, AP / Alberto Pezzali

Nova britanska ministarka spoljnih posolova Liz Tras branila je danas pristup Londona odbrambenom sporazumu sklopljenim sa Vašingtonom i Kanberom koji je izazvao bes Pariza pošto je povukao i australijski raskid mega ugovora sa Francuskom o nabavci podmornica.


Sporazum pokazuje spremnost Velike Britanije da pokaže "čvrstoću u odbrani svojih interesa" i angažovanje Velike Britanije za bezbednost i stabilnost indopacifičkog regiona, napisala je šefica britanske diplomatije u uvodniku objavljenom danas u listu Telegraf.

SAD, Australija i Velika Britanija objavile su prošle srede formiranje velikog partnerstva u zoni Indo-Pacifika da bi se suprotstavile Kini, koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Kao prva posledica tog dogovora je odluka Australije da raskinine veliki ugovor sa Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica, što je izazvalo ogorčenje u Parizu.

Francuski predsednik Emanuel Makron povukao je francuske ambasadore iz Kanbere i Vašinghtona u gestu bez presedana između saveznika.

Objavljujući tu diplomatsku meru francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je za televiziju Frans dva u subotu rekao da se radi o "ozbiljnoj krizi" i osudio je "dvoličnost" Kanbere i Vašingtona.

Francuska je međutim smatrala nepotrebnim opoziv francuskog ambasadora u Londonu uz ironičan komentar o "stalnom oportunizmu" Velike Britanije koja je u ovom "treći točak" na biciklu.

U uvodniku britanska ministarka nije pomenula tenzije sa Francuskom, pozivajući se na slogan "Globalna Britanija" umesto post-Bregzitovske Velike Britanije u svetu.

Ona je govorila o svom odlasku na zasedanje Generalne skupštine UN iduće nedelje, navodeći da je to "početak jeseni gde će Globalna Britanija staviti učvrstiti svoju zastavu na međunarodnoj sceni", ukazujući između ostalog na veliku međunarodnu konferenciju o klimi, COP26 koja će biti održana u novembru u Glazgovu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR