Odbojkaši Srbije (©cev.eu)
Odbojkaši Srbije (©cev.eu)

Azuri skinuli Orlove sa evropskog trona, Srbija sa Poljskom za bronzu

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.09.21. | 23:26

Naši odbojkaši neće braniti titulu na EP u Katovicama, jer ih je u polufinalu zaustavila selekcija Italije – 3:1

Odbojkaši Srbije neće braniti evropsku titulu, san o još jednom zlatu ugasili su im Azuri u Katovicama.

Kao što su Italijanke bile kobne za našu žensku selekciju u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu, tako su i njihove kolege uspele da sruše naše u polufinalu kontinentalnog šampionata – 3:1 (29:27, 25:22, 23:25, 25:18).

Izabrane vesti

Kada su mladi i motivisani izabranici selektora De Đorđija prelomili prvi set u svoju korist posle velike borbe u dramatičnoj završnici, dobili su jaku injekciju samopouzdanja koja ih je držala sve do kraja utakmice. Sjajni Mikjeleto će sa saigračima u nedelju krenuti u napad po zlato protiv Slovenije (20.30), dok će naša reprezentacija pokušati da dođe do utešne bronze u duelu sa domaćinom (17.30).

Ovaj meč je najavljen kao poseban, ne samo zbog velikog uloga, nego zbog jednog rekorda. Marko Podraščanin je 55. put istrčao na terena na EP u dresu reprezentacije i tako preskočio na večnoj listi Nikolu Grbića i Andriju Gerića koji su odigrali 54 susreta na kontinentalnoj smotri. Upravo je naš novi rekorder imao odlično otvaranje. Odmah je sa uspešnim napadom i blokom pokazao dobro poznatim kolegama iz italijanskog prvenstva, kome pripada uloga favorita. Nije to ostalo samo na otvaranju, nego je odigrao kompletan set na vrhunskom nivou. Imao je brojke koje se retko viđaju kad su srednji blokeri u pitanju – devet poena u jednom periodu, bez ijedne greške (napad 7-6, 86 odsto, tri bloka). Njegovo sjajno izdanje nije bilo dovoljno da se dobija Italija u neizvesnoj završnici. Osvojio je devet poena, a svi njegovi ostali saigrači osam u ovom setu (uz deset grešaka protivnika), koji je trajao čak 40 minuta.

Orlovi su odličnim servisima poveli 8:4, ali su brzo Azuri došli do svoje igre i preokreta. Mikjeleto je kao najmlađi na terenu (2001. godište) demonstirao kakav talenat poseduje. Opasan je bio u napadu, siguran na bloku. Pratio ga je veoma dobro i Pinali, a dobro ih je razigravao Đaneli. Vezala je Italija pet poena i povela. Igralo se od tog trenutka poen za poen, dok se protivnici nisu odmakli na 19:17. Poslao je tada selektor Kovač na teren Atanasijevića umesto Luburića, pa su preko njega Srbi stigli do izjednačenja. Grešili su servise Italijani, odlično je Srbiju vodio Podraščanin i u završnici, pa se činilo da ćemo doći do vođstva. Međutim, naši krajnji napadači Kovačević i Ivović nisu uspeli da prođu kada je to bilo potrebno – Kovačević je izblokiran, Ivović je poslao loptu u aut i set je pripao rivalu – 29:27.

Na krilima osvajanja prvog perioda, naš protivnik je odličan zalet uhvatio i u drugom. Sve vreme su predvođeni Mikjeletom bežali bar za jedan korak, pa je Kovač morao nešto da menja. Uveo je na mesto primača servisa Nemanju Petrića umesto Marka Ivovića. Nastavila se velika borba i posle te izmene, ali se osetilo da je kapiten uneo određenu stabilnost. Međutim, kad je set počeo da se lomi, veoma teško su do poena iz napada stizali Orlovi. Kad je kroz sredinu poen osvojio Galasi, Italija je povela – 23:21. Kad je nekoliko minuta kasnije to ponovio doneo je svom timu set loptu, koja je odmah posle as servisa Pinalija pretvorena u duplirano vođstvo – 25:22.

U tom trenutku je Srbiju čekao baš težak posao... Nisu popuštali Italijani, bili su puni samopouzdanja zbog prednosti koju imaju. Simone Đaneli ne samo da je dobro razigravao ekipu, nego je odično i servirao. Na njegov servis Italija je zaustavila nalet Orlova, vezala tri poena i povela – 10:9. Preuzela je ponovo naša ekipa vođstvo i dugo ga čuvala, sve dok nije dobar blok postavio Lavija za izjednačenje – 19:19. Atanasijević je snažnim napadom doneo plus dva – 22:20, ali nije se ni tada lakše disalo. Naravno, izjednačenje je doneo ko drugi nego Mikjeleto. Najmlađi i najbolji akter meča je osvojio poen za 23:23. Međutim, Krsmanović i Kovačević su imali spreman odgovor, pa je zaostatak u setovima smanjen – 25:23.

Izgubljen prethodni period nije poremetio mlade Azure. Odmah su na startu četvrtog perioda napravili seriju na servis Đanelija i poveli 5:0. Imali su prednost i 10:4, pa su Orlovi bili u sve nezgodnijoj poziciji. Sve je Azurima polazilo za rukom, bili su u mnogo boljem ritmu i sve bliži pobedi. Priliku da uđu u prvo finale EP još od 2013. godine nisu želeli da propuste. Sigurnim koracima su prošetali do pobede. Orlovi nemaju mnogo vremena za oporavak, jer će već za 18 sati biti na terenu i boriti se za bronzano odličje.

SRBIJA – ITALIJA 1:3 (27:29, 22:25, 25:23, 25:18)

Dvorana „Spodek“ u Katovicama

Sudije: Olejnik Vladimir, Vojček Marošček.

Gledalaca: 4.367.

SRBIJA: Okolić, Kovačević 16, Petrić 8, Peković (libero), Krsmanović 6, Ivović 4, Jovović 1, Perić, Atanasijević 12, Luburić 2, Majstorović (libero), Podraščanin 13, Lisinac 3, Todorović.

ITALIJA: Đaneli 7, Balaso (libero), Galasi 13, Sbertoli, Romano, Ancani 7, Mikjeleto 23, Lavia 13, Pićineli (libero), Riči, Pinali 17, Kortezia, Recine, Botolo.




tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara