Istraživanje: Za mirno održavanje Parade ponosa 61 odsto građana 1Ilustracija Foto: FoNet/AP (Arhiva)

Skoro dve trećine građana podržava pravo da se Parada ponosa mirno održava u Beogradu, rezultat je istraživanja koje je danas, kad se taj skup održava, predstavila nevladina organizacija „Civil rajts difenders“.

Na pitanje “da li podržavate pravo LGBTI+ zajednice da organizuje mirne šetnje u Beogradu”, 61 odsto ispitanika je odgovorilo sa “da”, 32 odsto “ne”, a sedam odsto nije imalo odgovor.

Ti rezultati, kako se ističe, ukazuju na značajan pomak u odnosu na slično istraživanje iz 2015. godine, kada se 45 odsto ispitanika izjasnilo da podržava održavanje Prajda.

Član Organizacionog odbora Beograd Prajda i direktor „Civil rajts difendersa“ za Evropu i Bliski istok Goran Miletić rekao je da je to poboljšanje najbolji pokazatelj višegodišnjeg napora LGBTI+ aktivista da ukažu na važnost Beograd Prajda, kao događaja koji čini da prava i potrebe te zajednice u Srbiji budu vidljivi.

I pored svih stigmatizacija koje LGBTI+ zajednica trpi, ponosni smo na činjenicu da iz godine u godinu naši sugrađani u sve većoj meri podržavaju i pridružuju se Prajdu, rekao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari