Vesti

0

Nikezić: Ministar finansija ima problem ili sa matematikom, ili sa zdravom logikom

Autor: IG

Izvor: Beta

Nikezić: Ministar finansija ima problem ili sa matematikom, ili sa zdravom logikom

Izvor: Prtscr/You Tube

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da ministar finansija Siniša Mali "ili ima problem sa matematikom, ili sa zdravom logikom", povodom ministrovih izjava da nova zaduživanja pravda vraćanjem starih dugova.

"Da je tako, javni dug bi ostao 15 milijardi evra, koliko je bio u julu 2012. godine, a ne bi dostigao današnjih 30 milijardi evra, uz opasnost da pređe 50 milijardi evra, ako samo realizujete projekte koje ste već ugovorili", naveo je Nikezić u saopštenju.

On je ocenio da je "posebno zanimljivo" to što u "pravdanju prekomernog zaduživanja", Mali uvek otplaćuje isti dug - "onaj za obveznicu od milijardu dolara, izdatu 2011. godine sa prinosom od 7,25 odsto".

"U novembru 2016. godine, prilikom uzimanja dve milijarde dolara kredita od vlade Abu Dabija, naveli ste kako ćete sredstva iskoristiti za otplatu najskupljih dolarskih obaveza. U junu 2019. godine, prilikom izdavanja obveznice od milijardu evra, objasnili da ste deo sredstava iskoristili za prevremenu otplatu dolarske obveznice koja dospeva 2021. godine", naveo je Nikezić.

On je dodao da je Mali u novembru 2020. izjavio da je obveznicom od 1,2 milijarde dolara prevremeno otplatio 900 miliona dolara iste dolarske obveznice, dok je pre dva dana izjavio da će emitovanu evroobveznicu od 750 miliona evra navodno opet u potpunosti koristiti za otplatu iste obveznice od milijardu dolara.

"Po vašim izjavama, na kraju će ispasti da ste zadužili zemlju za 15 milijardi evra da bi vratili dug od milijardu dolara", zaključio je Nikezić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR