Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Kruna se brani u Katovicama: Plavi protiv Italije za osmu medalju i osvetu za odbojkašice

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.09.21. | 12:41

Izabranici Slobodana Kovača igraju polufinale Evropskog prvenstva večeras od 21 čas u Katovicama

Sa novim selektorom i veoma mladim sastavom, reprezentacija Italije je već na Evropskom prvenstvu uradila mnogo. Na prethodna dva kontinentalna takmičenja Azuri su ispadali u četvrtfinalu, sada su stigli korak dalje i sigurno neće želeti da se zaustave. Međutim, ne pitaju se oni za sve, jer će večeras sa druge strane mreže biti iskusna selekcija Srbije, koja u Poljskoj brani evropski tron. Polufinalna poslastica na programu je od 21 čas u Katovicama.

Naši odbojkaši su došli u Poljsku kao aktuelni šampioni. Iako ih u prognozama nisu stavljali među glavne favorite oni su još jednom dokazali kvalitet i nastavili kontinuitet odličnih rezutata na evrosceni. U grupi su zauzeli drugo mesto, iza Poljaka, sa skorom 4-1. U osmini finala su se namučili protiv Turaka (3:2), a u četvrtfinalu su ubedljivo slavili protiv Holandije (3:0).

Izabrane vesti

Današnji rival ima sjajan dosadašnji učinak. Italijani su u grupi ostvarili svih pet pobeda, u prvom meču nokaut faze su srušili Letoniju (3:0), a u četvrtfinalu su počistili Nemačku (3:0). Do sada su izgubili samo dva seta i to u uvodnim borbama – po jedan od Bugarske i Češke.

Poslednji duel Srbija i Italija odigrale su u Ligi nacija u junu ove godine, naš tim je slavio – 3:1. Pre toga ove reprezentacije su se sastale u avgustu 2019. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre, tada su Azuri u Bariju bili ubedljivi – 3:0. Obezbedili su olimpijsku vizu, a nas poslali na još jedan kvalifikacioni turnir. Srbija nije iskoristila poslednju šansu i ostala je bez karte za Tokio. Italija nije uspela da dođe do odličja na OI, jer ju je u četvrtfinalu u Japanu zaustavila Argentina – 3:2.

Posle eliminacije, okrenuli su se Evropskom prvenstvu. U odnosu na tim koji je bio na Igrama nema najiskusnijih igrača i vodećih zvezda Osmanija Huantorene i Ivana Zajceva. Prvi je odlučio da se povuče, a drugi je povređen. Glavne uloge su preuzeli neki novi klinci...

Italija na ovom turniru igra sa znatno podmlađenim sastavom bez starih velikih zvezda. Najveća pretnja je njihov dizač Đaneli koji igra veoma raznovrsno. Ima milion različitih ideja“, rekao je pred polufinalni susret asistent u stručnom štabu Srbije Milan Simojlović. „Imaju dva primača, od kojih preti opasnost – Lavija i Mikjeleta. Imaju svoje mane, probleme na prijemu servisa. To je neki najmanji detalj koji ćemo otkriti, pred pravljenje taktike za utakmicu s njima“.

Posle OI došlo je i do smene selektora posle šest godina. Otišao je Đanlorenco Blenđini, a stigao Ferninando De Đorđi. Nema tu više ni igrača koji su poznati od ranije Maconija, Lance, Lancanija, Baranoviča... Sada je najstariji Ancani, koji je rođen 1992. godine. Velika snaga je jedan od najboljih dizača sveta Simone Đaneli, a u centru pažnje je i primač servisa Mikjeleto koji je najmlađi u timu (2001. godište).

Mladi igrači sa novim trener. Imaju ekipu sa veoma dobrom energijom, to su pokazali do sada na EP“, kaže kapiten Srbije Nemanja Petrić. „Na OI nisu ostvarili rezultat koji su očekivali, tako da nas čeka Italija željna uspeha. Zasluženo su u polufinalu, po mom mišljenju. Iako su podmaleđni ozbiljan su protivnik. Očekuja nas ozbiljna i teška utakmica u polufinalu. Ali sa druge strane, to je Srbija, aktualni evropski šampion i verujem da imamo kvalitet da se suprostavimo ne samo takvoj Italiji, nego i bilo kome u ovoj završnici. Zaista verujem u ovu ekipu da ćemo još jednom pokazati sav svoj kvalitet“.

21.00: (1.70) Srbija – Italija (2.03)

Svi igrači igraju u velikim italijanskim klubovima, mladi su i gladni velikih rezultata. Na ovom prvenstvu ih nijedan tim nije pošteno namučio, tako da ih večeras čeka najozbiljniji test do sada.

Igrao sam sa nekima od njih, doduše više protiv nekih“, istakao je Uroš Kovačević, igrač od čijeg raspoloženja će mnogo toga večeras da zavisi. „Znam koliko je Đaneli kvalitetan, kao i mali Mikjeleto. Mali pod znacima navoda jer dečko ima 20 godina i 2.15. Sigurno da imaju odličan tim čim su došli do polufinala, ali na nama je da pokažemo da smo kvalitetniji“.

Srbija u Katovicama brani tron i juriša na osmu medalju u 21. veku. Ali, takođe, ima priliku da se osveti za poraz koji ju je odaljio od odlaska na Olimpijske igre. A, sveža je rana i iz Beograda. Odbojkašice Italije skinule su u krcatoj Areni krunu našim devojkama u finalu. Vreme je za naplatu dugova.

SRBIJA – ITALIJA (21.00)

Katovice

SRBIJA: Okolić, Kovačević, Petrić, Peković (libero), Krsmanović, Ivović, Jovović, Perić, Atanasijević, Luburić, Majstorović (libero), Podraščanin, Lisinac, Todorović.

ITALIJA: Đaneli, Balaso (libero), Galasi, Sbertoli, Romano, Ancani, Mikjeleto, Lavia, Pićineli, Riči, Pinali, Kortezia, Recine, Botolo.

POLUFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA

Subota

17.30: (1.17) Poljska - Slovenija (4.40)

21.00: (1.70) Srbija – Italija (2.03)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija ItalijeEvropsko prvenstvo u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara