Odbojkaši na dva koraka do odbrane trona 1Marko Ivović foto CEV

Odbojkaška reprezentacija Srbije večeras (21.00) igra protiv selekcije Italije meč za plasman u finale Evropskog prvenstva za odbojkaše. U drugom polufinalnom duelu sastaju se domaćin Poljska i Slovenija.

Pobedom nad Holandijom selekcija Srbije je ostvarila svoj deveti plasman u polufinale na šampionatima Starog kontinenta u poslednjih 20 godina, a u prilici je da po sedmi put dođe do duela koji će odlučivati o osvajaču zlatne medalje. Protivnik aktuelnih šampiona Evrope biće podmlađena selekcija „azura“,  najprijatnije iznenađenje šampionata. U dosadašnjem toku turnira Italijani su izgubili samo dva seta, a u osmini finala protiv Letonije i u četvrtfinalnom duelu sa Nemačkom pobeđivali su sa po 3:0.

Najavljujući polufinalni meč Slobodan Kovač rekao je da je Italija veoma jak protivnik, ali, čini se, da selektora mnogo više brine termin odigravanja utakmice. On smatra da njegova ekipa neće imati dovoljno vremena za odmor i pripremu za utakmice koje u nedelju odlučuju o medaljama.

– Ne znam da li ne znaju da organizuju ili to rade namerno. Promenili su satnicu i stavili su da mi igramo od devet sati. Ovo je jedina utakmica do sada koja se igra u tom terminu. Da je u osam mogli bismo da prihvatimo. Ali, šta je tu je. Došli smo do polufinala, dobar je rezultat, možemo bolje, hoćemo bolje i više – rekao je selektor, a zatim dodao:

– To su stvari koje treba da nas motivišu još više da pružimo maksimum i da ostvarimo dobar rezultat. Organizacija nije najbolja, mada Poljaci znaju to dobro da rade. Ovog puta nije bilo najbolje, jer su mnogo velike pauze bile između promena gradova. Ovde smo tri dana bez meča, pa onda igramo dve najvažnije utakmice u dva dana. Mislim da je to propust organizatora.

Meč za zlatnu medalju na programu je u nedelju od 20.30, dok duel za treće mesto počinje u 17.30 sati.

– Odjedanput je zgusnut raspored. Ako imamo utakmicu do ponoći, a treba da spremamo sledećeg protivnika i da održimo sastanak sa igračima. To ne može da se radi ranije, unapred, jer kako da pričam o nekoj sledećoj ekipi ako još nismo napravili korak ka tom protivniku, to jest nismo preskočili prethodnu prepreku – smatra prvi trener srpske reprezentacije.

Protivnik u polufinalu je selekcija koja je plasmanom u polufinale ostvarila veliki uspeh i u meč sa Srbijom ulazi pod manjim psihološkim pritiskom.

– Mogu ovu reprezentaciju da uporedim sa onim njihovim „zlatnim timom“. Traže način da se vrate na pobedničke staze. Ali, nije bitno ko nam je protivnik, i oni i mi imamo motiv, mi želimo da uz Italiju i Rusiju budemo jedina reprezentacija koja je uspela da dva puta za redom bude šampion Evrope. Razmišljamo o sebi, ali studiramo protivnika, pokušavamo da im nađemo mane. Imaju mnogo vrlina, ali imaju i mana. Mislim da ćemo biti spremni, da ćemo dobro pročitati Italiju i ostvariti dobar rezultat – rekao je Kovač.

Srednji bloker reprezentacije Srbije Petar Krsmanović takođe insistira na koncentraciji na sebe.

– Treba da gledamo svoju stranu terena i da se ne obaziremo puno na to ko je sa drue strane mreže. Reprezentacija Italije je podmlađena, prvi put su u ovom sastavu na nekom velikom takmičenju, bez nekih ključnih igrača. Biće nam potrebno puno znanja, volje i želje da ih pobedimo i da se plasiramo u finale.

18

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari