Na naplatu dolazi najskuplji kredit: Treba da ga iskeširamo baš ovih dana

Krajem ovog meseca, na naplatu nam dospeva 700 miliona dolara duga starog tačno jednu deceniju.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 17.09.2021.

15:02

Na naplatu dolazi najskuplji kredit: Treba da ga iskeširamo baš ovih dana
Foto: Virrage Images/Shutterstock

U pitanju je najskuplji dug do sada sa kamatom od 7,25 odsto, a koji je nastao 2011. godine u vreme dok je premijer i ministar finansija bio Mirko Cvetković.

Vlada Srbije je tokom te godine povećala javni dug države za 2,5 milijardi evra, a prvi put posle mnogo vremena prodala je i svoje obveznice na međunarodnom tržištu. Preciznije rečeno, javni dug Srbije je sa 12,2 milijarde, za deset meseci na 14,74 milijarde evra. Srbija se tada odlučila na izdavanje evroobveznica u američkim doalrima koje će nas samo po osnovu kamate koštati 25 miliona dolara.

Ključni trenutak u ovoj ekspanziji državnog zaduživanja se dogodio se upravo 21. septembra, kada je Vlada uz pomoć konsultanata JP Morgana i Dojče banke, munjevito realizovala dugo pripremani veliki posao prodaje srpskih evro-obveznica za milijardu dolara. Premijer i ministar finansija Mirko Cvetković je tim povodom istakao da je tražnja za našim papirima bila "duplo veća od ponude", te da je tako država dobila "dugoročne izvore finansiranja likvidnosti budžeta".

Iz Ministarstva finansija kažu da ovom tranšom će se završiti ne baš slavna era zaduživanja iz te godine, piše Blic.

"Kada isplatimo ovaj ogromni dug krajem septembra, mi više ništa nećemo dugovati kada je 2011. godina u pitanju i nećemo ovaj dug ostaviti u nasleđe nekoj novoj, narednoj vladi i generacijama koje dolaze", navode iz Ministarstva finansija.

Mali odgovorio Nikeziću: "Treba da vratimo 700 miliona $ koliko je vaš gazda zaradio na vlasti"

Međutim, tom transakcijom neće doći kraj muka uslovljenih ranijim zaduživanjima države jer se otplaćuju i dalje krediti uzimani od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada, iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina. Za njih se plaćaju i vrlo visoke kamate i tako će biti i u narednih dvadeset godina, kada bi trebalo da se otplate.

Tako je za otplatu obaveza prema Pariskom klubu poverilaca, neohodno je izdvojiti skoro 60 miliona evra. Zatim, do kraja godine, po osnovu starog konsolidovanog zajma Svetske banke, dospeva za plaćanje još jedna rata u iznosu od oko 28 miliona evra.Za plaćanje obaveza po osnovu ova tri dugovanja do kraja godine će biti potrošeno gotovo 90 odsto sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice.

Iz Narodne banke Srbije ranije je navedeno da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine taj iznos pasti na oko 86 miliona evra.

Inače, neka nezvanična statistika kaže da je Srbiju najviše zadužila vlada Mirka Cvetkovića koja je za tri i po godine od svetske i komercijalnih banaka pozajmila 5,7 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: